Греція не зможе досягти цільових показників щодо скорочення бюджетного дефіциту - МВФ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Греція не зможе досягти цільових показників щодо скорочення бюджетного дефіциту - МВФ

Кредит&Депозит
371
Греція не зможе досягти цільових показників щодо скорочення бюджетного дефіциту, що є необхідною умовою отримання кредитних траншів у рамках другої кредитної лінії на загальну суму 130 млрд євро. Такий прогноз озвучений в доповіді Міжнародного валютного фонду (МВФ), що входить до трійки міжнародних кредиторів Греції, передає Reuters.
Аналітики фонду прогнозують, що до 2017 р. бюджетний дефіцит Греції скоротиться до 152,8% ВВП, тоді як цільовий показник дефіциту, обговорений як одна з умов виділення Греції міжнародної фінансової допомоги, становить 137,3% ВВП.
Згідно з умовами грецьких кредиторів, країна повинна почати показувати первинний профіцит бюджету в розмірі 4,5% ВВП з 2014 р. і продовжити нарощувати його з метою скоротити дефіцит бюджету до 120% ВВП до 2020 р. Проте МВФ прогнозує, що Греції вдасться домогтися первинного дефіциту в 4,5% ВВП лише до 2016 р.
“Більш глибока, ніж очікувалося, рецесія і збої в реалізації антикризових заходів ускладнюють процес досягнення амбітних цілей щодо скорочення дефіциту”, – йдеться в доповіді.
Раніше сьогодні глава Єврогрупи Жан-Клод Юнкер на прес-конференції після закінчення засідання Єврогрупи заявив, що Греція повинна продовжити проведення економічних реформ, незважаючи на досягнутий раніше прогрес. Глава МВФ Крістін Лагард також зазначила, що “Греції необхідно продовжувати свої дії як у сфері оподаткування, так і в сфері структурних реформ економіки”.
На минулому тижні високопоставлене джерело в уряді Греції повідомило, що країні необхідно ще два тижні на узгодження деталей скорочення в 2013-2014 рр. бюджету країни на 12 млрд євро. Досягненню домовленостей заважає незгода частини грецького уряду з заходами бюджетної економії на 1,2-1,5 млрд євро, які припадуть на урізування соціальних витрат.
До цього прем’єр-міністр Греції Антоніс Самарас заявив, що Афіни будуть змушені оголосити дефолт вже в листопаді 2012 р., якщо міжнародні кредитори – Євросоюз (ЄС), Європейський центробанк (ЄЦБ) і Міжнародний валютний фонд (МВФ) – не схвалять виділення чергового кредитного траншу.
Нагадаємо, з травня 2010 р. міжнародні кредитори Греції – країни єврозони і Міжнародний валютний фонд – відкрили Афінам дві кредитні лінії на загальну суму 240 млрд євро (110 млрд і 130 млрд євро). Натомість Греція зобов’язалася провести масштабне скорочення держвидатків і реформувати економіку, проте реформи постійно гальмуються через відсутність національного політичного консенсусу. На даний момент міжнародні кредитори Афін очікують на звіт групи аудиторів, що працює в Греції.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас