Грецію знову врятують, але на початку 2013 року вона вийде із зони євро — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Грецію знову врятують, але на початку 2013 року вона вийде із зони євро

Кредит&Депозит
4178
Доля Греції знову висить на волосині: від рішення міністрів фінансів єврозони залежить отримання країною нового антикризового траншу.
Єврокомісар з економічних та монетарних питань Оллі Рен заявив, що на сьогоднішній зустрічі міністри фінансів єврозони, швидше за все, приймуть “позитивний висновок” щодо Греції. Однак рішення так і не було оголошено в понеділок, як це планувалося раніше.
Кредитори вимагають від Греції скорочення пенсійних виплат і зарплат держслужбовців в рамках програми економії на 13,5 млрд євро в найближчі два роки.
Без цих скорочень країна не зможе виконати вимоги до дефіциту бюджету і не отримає ще 31 млрд євро.
Невиконання умов, фактично, означає, що доступ до 240 млрд євро з антикризового фонду для країни буде закритий.
Однак Рен стверджує, що переговори, які проходили весь минулий тиждень, завершилися вдало. Це підтверджує і грецька сторона. Втім, і в понеділок Трійка кредиторів – МВФ, ЄС і Єврокомісія – продовжували обговорювати з грецьким урядом параметри скорочення витрат, розпродажу активів і реформ.
Крім того, обговорюється можливість продовження на два роки програми допомоги Греції. Країна просить поблажку: вона хоче пізніше почати виплачувати держборг і зрушити виконання цілей щодо дефіциту бюджету та держборгу.
У вівторок до Афін з візитом прибуде канцлер Німеччини Ангела Меркель, поки ніяких поступок грекам вона не обіцяє.
Глибока депресія заважає Греції виконати вимоги кредиторів
Економісти вважають, що ці гроші грекам не допоможуть.
Грецька економіка перебуває в глибокій рецесії: згідно з уточненою оцінкою, в минулому році грецька економіка скоротилася на 7,1%, а не на 6,9%, як припускали раніше.
Цього року МВФ прогнозує рецесію в 4,7%. Це дуже скромна оцінка. В середньому економісти прогнозують, що грецька економіка скоротиться на 7% в цьому році через зростання нестабільності під час виборів у Греції. Наприклад, у Фонді Рубіні прогнозують, що грецька економіка цього року скоротиться на 7,9%.
При цьому, коли країна уклала договір про допомогу в розмірі 130 млрд євро, до бюджету була закладена менш глибока рецесія – 4,2%. З урахуванням її реальних розмірів, греки фізично не зможуть виконати вимоги ЄС щодо дефіциту бюджету.
Греція тому і просить у європейських кредиторів відстрочки на два роки: вона почне пізніше розраховуватися за боргами і пізніше доб’ється цілей щодо дефіциту бюджету. Однак кредиторам це обійдеться в 20 млрд євро збитків.
Уряд припускає, що наступного року економіка скоротиться всього на 3,8%. Кредитори впевнені, що на 5%. Якщо прогноз кредиторів виправдається, то Греції навряд чи вдасться добитися профіциту бюджету без урахування виплат за держборгом, наводить приклад Вольфганг Мюнхау, редактор The Financial Times.
У Фонду Рубіні більш песимістичний прогноз на 2013 рік – мінус 8,4%. У цьому випадку дефіцит буде ще вищим від офіційних прогнозів.
Економічна спіраль
Греція, за словами Мюнхау, опинилася в замкненому колі. Спочатку вона не може виконати цілі щодо дефіциту бюджету через глибокий спад в економіці країни, а потім змушена заощаджувати ще більше, і падає ще глибше. Трійка вимагає від уряду дій, які погіршують ситуацію в економіці Греції.
У Фонді Рубіні з цим згодні: греки дійсно намагаються економити, але від цих зусиль більше шкоди, ніж користі, адже вони посилюють рецесію:
Зарплати у державному секторі впали на 40%, а в приватному – на 30% в порівнянні з докризовим періодом. Пенсії скоротилися на 30%.
У серпні рівень безробіття в Греції склав 24,4%.
Економіці заважають зростати, наприклад, різке падіння роздрібних продажів і інвестицій.
Основна експортна галузь країни – туризм – страждає, бо туристи не хочуть їхати в охоплену безладами країну.
Економія довела Грецію до катастрофічно високого безробіття
unemp
У Фонді Рубіні вважають, що грецька економіка перебуває в депресії, це означає, що за два роки вона скоротилася більш ніж на 10%. ВВП Греції скоротився зі свого пікового значення в третьому кварталі 2006 року на 20%.
На думку Мюнхау, політика трійки стосовно Греції, а потім і Іспанії не залишає їм шансів: обидві країни будуть змушені покинути зону євро. З цим згодні в МВФ: політика жорсткої економії рідко допомагає вийти з кризи. Чиновники з МВФ закликають європейців списати частину боргів Греції. Але Німеччина з цим навряд чи погодиться.
Соціальний колапс і вихід з єврозони
“Греція – політичний і економічний банкрут”, – пише інвестор і відомий блогер Майк Шедлок. Особливо його вразила спроба працівників суднобудівних верфей захопити Міністерство оборони країни.
У Греції все більше людей виходять з протестами на вулиці. Спокій Ангели Меркель, яка сьогодні приїде до Афін, будуть охороняти шість тисяч поліцейських: мешканці столиці країни особливо сильно не люблять німецького канцлера. Антоніс Самарас вже порівняв ситуацію в Греції з Веймарською Республікою: Греція перебуває на межі колапсу, а суспільство ось-ось розпадеться на дрібні групи. Найбільша загроза, на думку Самараса, це зростання підтримки неонацистської партії “Золотий схід”.
Аналітики пророкують Греції вихід з єврозони. До нього країну підштовхнуть масштабні акції протесту і посилення умов допомоги з боку країн-кредиторів.
У CitiGroup впевнені, що з імовірністю 90% Греція покине єврозону в найближчі два-три квартали. Імовірно вихід з єврозони стане новорічним подарунком, тобто станеться в перші дні нового 2013 року.
Експерти впевнені, що ні при якому уряді провести реформи і виправити ситуацію просто неможливо.
У Фонду Рубіні такий самий прогноз: Греція і трійка кредиторів в якийсь момент погодяться на керований вихід Греції з єврозони на початку наступного року. Це базовий прогноз фонду, представлений ще навесні, його вони не міняли. На той момент вірогідність цього оцінювалася в 45%.
Колапс грецького уряду може статися в будь-який час – настільки ненадійна парламентська коаліція, що сформувала його.
Протягом року після виходу Греції з єврозони валютний союз покине Португалія. Європейці зможуть захистити Іспанію та Італію, але лише тимчасово, в 2015 році вони оголосять дефолти.
Імовірність неконтрольованої відмови від євро в фонді Рубіні тоді оцінили в 15%.
За матеріалами:
Фінмаркет
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас