США може перетворитися з великого імпортера на великого експортера газу - ЗМІ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

США може перетворитися з великого імпортера на великого експортера газу - ЗМІ

Енергетика
691
Енергетичні компанії активізують просування проектів з експорту природного газу з США, пише газета The Wall Street Journal.
Значні резерви газу в США сприяли падінню цін на нього в країні до мінімальних за десять років рівнів.
Консорціум компаній, що включає Exxon Mobil Corp., ConocoPhillips Co. і BP Plc, оголосив на цьому тижні про те, що він просунувся вперед у реалізації проекту експорту газу з Аляски, вартість якого може досягти $65 млрд.
У листі губернатору Аляски Шону Парнеллу компанії повідомили, що подолали деякі бар’єри на шляху до реалізації проекту, однак з урахуванням передбачуваного масштабу будівництва і технічні, юридичні, політичні та фінансові бар’єри, на його запуск буде потрібно 10 років або більше.
Цей проект, як очікується, зробить істотний вплив не тільки на економіку Аляски, але і на будівельний сектор США, а також на виробничі компанії, які будуть поставляти сталь та інші матеріали для будівництва газопроводу протяжністю 800 миль (близько 644 кілометрів) і заводу з виробництва скрапленого природного газу (СПГ) для подальшого транспортування танкерами.
Запланований проект є ще одним сигналом трансформації США з великого імпортера газу в великого виробника і, ймовірно, експортера, пише газета.
США збільшили видобуток газу в період з 2005 по 2011 рік на 28% завдяки розробленим американськими компаніями технологіям видобутку газу із сланцевих порід.
Вартість газу в США впала в квітні цього року до рекордно низького рівня в $1,91 за 1 млн британських теплових одиниць (BTU, 28,26 кубометрів). До теперішнього часу вона зросла до $3,5 за 1 млн BTU, проте як і раніше дуже далека від $13 за 1 млн BTU кілька років тому.
Інші американські компанії також прагнуть отримати схвалення федеральної влади на будівництво заводів з виробництва СПГ, який планують продавати в країни з високим попитом на енергоносії, головним чином, в азіатські країни, де вартість газу в кілька разів вища, ніж в США.
У рамках більшості проектів, пропонованих такими компаніями як Sempra Energy, Freeport LNG Development LP і Cheniere Energy Inc., планується будівництво заводів з випуску СПГ на американському узбережжі Мексиканської затоки, і експортними партнерами є Великобританія, Іспанія, Корея, Індія та Японія.
Проект експорту газу з Аляски, а також декілька проектів в штаті Орегон, зосереджені конкретно на продаж газу в Японію, Корею, а також Китай та Індію.
“Вся ця активність зумовлена бумом у сфері видобутку сланцевого газу, – зазначає професор Baker Energy Institute Кен Медлок. – Я не знаю нічого, що призвело б до таких потужним змін у промисловому секторі”.
Канадські компанії також активізують діяльність у сфері виробництва СПГ: Apache Corp., EOG Resources Inc. і Encana Corp. планують будівництво підприємства в провінції Британська Колумбія.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас