Парламент: іноземцям - земля, громадянам - сміття — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Парламент: іноземцям - земля, громадянам - сміття

2272
Цього тижня, як і минулого, депутати обмежились одним пленарним днем у вівторок. Втім, це не завадило парламентарям розглянути всі заплановані законопроекти і навіть більше.
Роботу розпочали із скасування рішення Верховної Ради про прийняття в першому читанні скандального проекту закону щодо посилення відповідальності за посягання на честь, гідність та ділову репутацію людини.
Проте, за обіцянками деяких депутатів Партії Регіонів, до цього закону ще повернуться після виборів.
Головним урядовим трендом наприкінці бюджетного року стала практика хаотичного внесення змін до Державного бюджету. Так, загалом, депутати ухвалили на цю тему 7 законів, більш ніж на 5 мільярдів гривень.
Так, на збільшення видатків субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на погашення заборгованості з різниці в тарифах на теплову енергію, послуги з централізованого водопостачання та водовідведення було виділено додатково 1,1 мільярда гривень.
237 мільйонів гривень депутати спрямували на збільшення штатної чисельності Держземагентства.
Додаткові 231,6 мільйона гривень буде витрачено на президентський зв`язок.
На наповнення статутного капіталу ДК “Ядерне паливо” з подальшим викупом акцій ПрАТ “Завод з виробництва ядерного палива” було залучено 80 мільйонів гривень.
Також депутати затвердили залучення 152 мільйонів євро кредиту ЄБРР для фінансування проекту метрополітену у Дніпропетровську.
Також збільшено видатки держбюджету на компенсацію різниці між цінами закупівлі імпортованого природного газу та його реалізації суб’єктам господарювання для виробництва теплової енергії, що споживається населенням у сумі 3,9 мільярда гривень.
На оплату праці робітників закладів культури та освіти, віднесених до сфери управління Міністерства культури України донараховано 71 мільйон гривень.
Щоб забезпечити можливість, ще більшого нарощування бюджетної заборгованості, депутати внесли зміни до Бюджетного кодексу України щодо казначейських рахунків.
Прийнятий закон дозволяє у разі необхідності покривати тимчасові касові розриви держбюджету, збільшуючи обсяги державних запозичень.
Верховна Рада ухвалила закон “Про Єдиний державний демографічний реєстр”, яким передбачається введення в Україні біометричних паспортів.
Реєстр є функціонально єдиною системою, яка складається з Головного та резервного обчислювальних центрів і вузлів уповноважених суб’єктів.
Згідно з документом, паспорт громадянина України визначається, як документ, що засвідчує особу і підтверджує громадянство України на території України.
Паспорт громадянина України виготовляється у формі картки, що містить безконтактний електронний носій інформації. Оформлення та видача паспорта громадянина України здійснюються головним розпорядником реєстру.
До паспорту громадянина України вноситься така інформація: назва держави, назва документа, прізвище, ім’я особи, стать, громадянство, дата народження, місце народження, оцифрований образ особи, оцифрований підпис, унікальний номер запису в реєстрі, номер документа, дата закінчення терміну дії документу , дата видачі документа, уповноважений суб’єкт, що видав документ.
Роботи з оформлення та видачі паспортів мають бути розпочаті з 1 січня 2013 року. Ціна виготовлення біометричного паспорта, буде дорівнювати вартості звичайного.
Низку важливих законів було ухвалено і у сфері землекористування.
Так, законом щодо дерегуляції господарської діяльності з проведення робіт із землеустрою та землеоціночних робіт скасовується інститут ліцензування господарської діяльності у сфері землеустрою, замість якого запроваджується “сертифікація інженерів-землевпорядників та інженерів-геодезистів”.
Поряд з цим, депутати прийняли закон щодо удосконалення процедури відведення земельних ділянок і зміни їх цільового призначення.
Законом встановлюється, що зміна цільового призначення земельних ділянок державної або комунальної власності здійснюється органами виконавчої влади або органами місцевого самоврядування, які приймають рішення про затвердження проекту землеустрою щодо відведення земельних ділянок та передачу цих ділянок у власність або надання у користування та вилучення.
Органи виконавчої влади тепер будуть зобов’язані протягом десяти робочих днів з дня одержання проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки безкоштовно надати свої висновки щодо погодження або відмови у погодженні.
Чималий резонанс викликало прийняття парламентом змін до Земельного кодексу України щодо набуття права власності на землю.
За новим законом купувати землі несільськогосподарського призначення тепер можуть підприємства, в статутному капіталі яких є іноземні інвестиції.
Таке ж право матимуть юридичні особи, створені відповідно до законодавства іноземних держав, іноземні держави, міжнародні урядові та неурядові організації. Вони зможуть набувати у власність земельні ділянки несільськогосподарського призначення.
Після кількох невдалих спроб народним депутатам Юлії Льовочкіній і Юрію Мірошниченку вдалось “протягти” лобістський закон щодо вдосконалення механізму правового регулювання та посилення відповідальності у сфері поводження з відходами.
Закон зобов’язує всіх громадян з 1 січня 2013 року укладати договори з юридичними особами на вивезення побутових відходів.
Парламент має намір ввести штрафи для тих громадян, які не укладуть відповідні угоди, від 85 до 170 гривень. Яким чином і за якою процедурою укладатимуться подібні угоди наразі невідомо.
А от хто стоятимете за “фірмами”, які пропонуватимуть свої послуги у цій сфері здогадатись не важко.
Поряд з цим депутати посилили відповідальність громадян за подвійне громадянство.
Законом визначається, що неподання або несвоєчасне подання повнолітнім громадянином України, який добровільно отримав іноземне громадянство, заяви про це і копії документа, що підтверджує отримання ним іноземного громадянства, – тягне за собою накладення штрафу від 10 до 30 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, тобто від 170 до 510 гривень.
Цікаво, що серед передумов для надання громадянства України законопроект визначає володіння державною мовою або її розуміння в обсязі, достатньому для спілкування.
Ця умова не поширюється на осіб, які мають певні фізичні вади – сліпі, глухі, німі, а також осіб, які відповідно до законодавства України досягли пенсійного віку.
Депутати ухвалили закон щодо скасування вимог щодо необхідності обов’язкового надання паперових витягів, виписок з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців.
Законом, з метою спрощення ведення господарської діяльності та задоволення потреб держорганів у одержанні ними відомостей з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців через Інтернет передбачено виключити з низки законів України норми про обов’язкове подання органам державної влади, судам та нотаріусам паперових витягів, виписок з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців.
Верховна Рада затвердила поправки до закону про систему гарантування вкладів, яким передбачено можливість лише збільшення розміру максимального відшкодування за вкладами фізичних осіб.
Так, сума граничного розміру відшкодування коштів за вкладами не може бути менше 200 тисяч гривень. Адміністративна рада Фонду гарантування вкладів не вправі приймати рішення про зменшення граничної суми відшкодування коштів за вкладами.
На 1 вересня 2012 обсяги Фонду гарантування вкладів становлять 6,1 мільярда гривень, а загальний обсяг депозитів становлять 346,4 мільярда гривень.
Отже, в разі тотального банкрутства банків, Фонд зможе відшкодувати 1,8% депозитів. Враховуючи це, вищезазначений закон має швидше суто популістське передвиборче значення.
До речі, 99,1% вкладників мають депозити менше, ніж 150 тисяч гривень, а після підвищення до 200 тисяч гривень таких людей стане 99,5%.
Депутати ухвалили законопроект, який передбачає скорочення процедури позапланової виїзної перевірки для фізичних осіб-підприємців, які не мають найнятих робітників.
Для цього підприємцям необхідно відповідати двом умовам: відсутність доходів від господарської діяльності; платник податку не зареєстрований як платник ПДВ.
Поряд з цим, Верховна Рада спростила та зробила дешевшою процедуру відчуження та реєстрації автотранспортних засобів.
Зокрема, запроваджено можливість визначення оціночної вартості легкових автомобілів, мотоциклів, мопедів при їх відчуженні фізичними особами виходячи з їхньої середньоринкової вартості.
Також скасовано сплату збору на обов’язкове державне пенсійне страхування при другій і наступних реєстраціях транспортних засобів та зменшено розмір державного мита за нотаріальне посвідчення договорів відчуження транспортних засобів з 1% – для родичів продавця та 5% для інших осіб.
Парламентарі виключили, з переліку бланків сурової звітності, зокрема, ліцензії у сфері використання ядерної енергії, бланк протоколу перевірки технічного стану транспортного засобу, ліцензії на виготовлення бланків цінних паперів, бланки виписок з Єдиного держреєстру, а також поліс обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності.
Наступне пленарне засідання Верховної Ради буде останнім напередодні виборів і має відбутись 16 жовтня.
Семен Чернишенко
За матеріалами:
Реальна економіка
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас