Рада ЄС зобов'яже всіх членів Євросоюзу звітувати про будь-які угоди у сфері енергетики — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Рада ЄС зобов'яже всіх членів Євросоюзу звітувати про будь-які угоди у сфері енергетики

Енергетика
180
Рада Європейського Союзу ухвалила рішення про створення механізму обміну інформацією про міжурядові угоди між державами-членами ЄС та третіми країнами в галузі енергетики, в тому числі з конфіденційними положеннями, йдеться у прес-релізі ЄС.
Цей законодавчий акт вимагає обов’язково повідомляти про існуючі міжурядові угоди Єврокомісії, яка зробить ці угоди доступними для всіх інших держав-членів ЄС.
Рішення також підтверджує можливість для ЄК брати участь на прохання держав-членів у переговорах як спостерігач. Воно також надає можливість для Комісії виконувати на прохання держав-членів перевірку сумісності укладених угод до законодавства ЄС.
ЄС повідомляє, що як тільки цей закон набуде чинності, у держав-членів ЄС буде три місяці, щоб поділитися своїми існуючими міжурядовими угодами з ЄК, із зазначенням будь-яких конфіденційних питань, які вони можуть містити.
Крім того, кожного разу, коли держава-член Євросоюзу підписує нову угоду такого роду, вона повинна повідомити про це. Комісія проведе оцінку представлених угод, якщо вони викликають сумніви, з членами ЄС протягом 9 місяців.
У будь-який час після набуття чинності цієї постанови, держава-член ЄС може звернутися до Комісії для проведення перевірки сумісності із законодавством ЄС угоди, щодо якої ведуться переговори, але вона ще не укладена.
Рішення набуде чинності через 20 днів після його опублікування в офіційному бюлетені ЄС, який очікується в листопаді.
Єврокомісар з енергетики ЄС Гюнтер Оттінгер, слова якого наводяться в прес-релізі, вважає, що дане рішення є першим практичним кроком для підвищення прозорості міжурядових угод в галузі енергетики.
За його словами, воно сприятиме підвищенню відповідності та узгодженості із законодавством ЄС, а також допоможе забезпечити правову визначеність для ухвалення інвестиційних рішень, часто підкріплених міжурядовою угодою, і поліпшити переговорну позицію члена ЄС.
Вся закордонна активність “Газпрому” як в сфері інвестицій, так і довгострокових контрактів на постачання газу, будується на базі міжурядових угод, якими компанія намагається підстрахуватися від можливих політичних ризиків.
Першим досвідом застосування політики втручання Брюсселя в перебіг підготовки міжурядової угоди Росії стали міжурядові документи між Росією і Польщею про постачання газу та умови роботи газотранспортного СП.
Крім того, ЄК проводить антимонопольне розслідування відносно “Газпрому”.
На початку вересня 2011 року Єврокомісія офіційно заявила про пропозицію країнам-членам ЄС ділитися більш детальною інформацією про міжурядові угоди з третіми країнами у сфері енергетики.
Як повідомлялося, за оцінкою ЄК, члени-країни ЄС уклали з третіми країнами у сфері постачань нафти близько 30 міжурядових угод, у сфері газу – близько 60.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас