Є шанси, що ринок землі почне функціонувати вже у 2013 - експерт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Є шанси, що ринок землі почне функціонувати вже у 2013 - експерт

Аграрний ринок
452
Верховна Рада відмовилася продовжити мораторій на продаж сільськогосподарських земель на один рік, до 2014 року. Крім того, вчора парламент дозволив компаніям з іноземним капіталом, а також міжнародним урядовим та неурядовим організаціям купувати землю несільськогосподарського призначення, передає Interfax Україна.
“Ми вважаємо дану новину позитивною для українських виробників сільськогосподарської продукції, однак відзначаємо, що для остаточного скасування мораторію уряду необхідно схвалити законопроект про ринок землі”, – повідомляє Тамара Левченко, старший аналітик Dragon Capital.
Експерт вважає, що голосування щодо даного законопроекту пройде після парламентських виборів (28 жовтня), а значить, є шанси, що ринок землі може почати функціонувати з 2013 р. (в Україні мораторій на продаж сільськогосподарських земель зберігався всі роки незалежності).
“У грудні 2011 р. парламент ухвалив законопроект про ринок землі у першому читанні. Ми очікуємо, що в законопроект будуть внесені суттєві поправки перед другим читанням (відповідно до ухваленого в першому читанні законопроекту, юридичні особи не можуть володіти правом власності на землю сільськогосподарського призначення в Україні, законопроект також обмежує площу сільськогосподарських земель, яку може придбати один покупець, до 100 га, а площу оренди однією фізичною або юридичною особою – до 6 000 га в одному районі і не більше 5% земель сільськогосподарського призначення в одній області), – додає Тамара Левченко.
За словами експерта, виходячи з результатів опитування, велика кількість власників с/г земель (43%) планують здавати її в оренду, 39% будуть використовувати свою землю для внутрішніх потреб або комерційних цілей, в той час як продавати землю мають намір лише 7% землевласників (очікувана середня ціна становить 6 тис. дол./га). Це підтверджує наші прогнози і коментарі представників великих агрокомпаній, що повального продажу землі не очікується.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас