Гіперінфляція охопила Іран — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Гіперінфляція охопила Іран

Валюта
2622
Місцева валюта – ріал – стрімко здає позиції.
Офіційний обмінний курс і курс на чорному ринку почали розходитися ще в середині 2010 р., коли були введені перші санкції проти Ірану. Однак з 2 жовтня цього року динаміка вартості ріалу до долара показує буквально вільне падіння.
Стрімке зниження валюти знищує купівельну спроможність ріала, що породжує руйнівне зростання цін – гіперінфляцію. За підрахунками деяких експертів місячна інфляція в Ірані досягла 70%. Останні випадки такого явища були зафіксовані в Зімбабве в 2008 р. і в Північній Кореї в 2009-2011 рр. Варто відзначити також, що серйозне зниження вартості валюти практично завжди призводить до падіння й інших економічних показників. Тому економіка нафтової країни опиняється на межі краху.
Разом з тим в Тегерані, в найбільшому торговому центрі, підприємці закривають магазини в знак протесту, вимагаючи від уряду вжити негайних заходів зі стабілізації курсу ріала.
Курс ріала
Президент Ірану Махмуд Ахмадінежад заявив, що проти країни ведеться економічна війна і вороги зацікавлені в погіршенні економічної ситуації в Ірані.
На цьому тлі Центральний банк Ірану прийняв рішення обмежити дозволені обсяги ввезення та вивезення валюти з країни сумою в $5 тис., щоб стабілізувати валютний ринок.
Санкції, спрямовані проти Ірану, фактично створили умови для сегментування валютного ринку країни, тобто існують два ринки валюти: один – призначений для операцій, що проводяться в іноземній валюті на рахунках іранських банків, інший – ринок купюр на ринку Тегерана, в разі якщо необхідна готівка.
Цей ринок є відносно невеликим, тому курс може коливатися досить швидко, демонструючи високий рівень волатильності.
Зростання курсу долара стало реакцією населення на посилення санкцій. Крім цього все більша кількість людей, яким потрібні долари, змушені вийти на цей ринок: виробники, яким необхідні імпортні комплектуючі, батьки, які платять за освіту своїх дітей за кордоном.
За матеріалами:
Вєсті Економіка
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас