Час легкого газу минає: 60% видобутку газу РФ складуть важкодоступні поклади — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Час легкого газу минає: 60% видобутку газу РФ складуть важкодоступні поклади

Енергетика
705
За розрахунками «Газпрому», до 2030 року частка родовищ зі складними умовами видобування газу в Росії перевищить 60%.
Про це начальник департаменту податкової політики ВАТ «Газпром» Карен Оганян заявив під час парламентських слухань «Оподаткування газової галузі в 2013 році і плановому періоді 2014-2015, принцип встановлення ставки ПВКК».
«Час легкого газу вже минає і питома вага родовищ з більш складними умовами видобування на Далекому Сході, Східної Сибіру, на шельфі неухильно зростає, і за нашими розрахунками, до 2030 року частка родовищ зі складними умовами видобутку перевищить 60%», – сказав К.Оганян.
За його словами, результатом цього буде зростання собівартості витрат по видобутку газу.
Він підкреслив, що ці фактори повинні враховуватися при визначенні податкового навантаження і ставок ПВКК.
К.Оганян зазначив, що ціна на російський газ на зовнішніх ринках дуже волатильна і істотний вплив на компанію справляють умови роботи в Європі.
«Це чинить негативний вплив на капіталізацію компанії. Ви знаєте, що органи ЄС почали розгляди з «Газпромом» щодо питань, пов’язаних з антимонопольним законодавством. Все це спрямоване на зниження цін», – сказав він. Крім цього, за його словами, ЄС висуває претензії у зв’язку з прив’язкою ціни газу до нафтового кошика.
К.Оганян зазначив, що в таких умовах теза про те, що експорт за кордон є золотою жилою, яка допомагає компенсувати недостатню прибутковість від реалізації газу в Росії, вже не витримує критики.
За його словами, зовнішні умови і плани влади збільшити ставки на ПВКК (податок на видобуток корисних копалин – ред.) негативно впливає на капіталізацію компанії.
«Результатом є зменшення інвестицій у газову галузь, вихід іноземних інвесторів», – сказав К.Оганян.
За його словами, головною проблемою є відсутність постійних правил гри при визначенні оподаткування, що дуже нервує іноземних інвесторів.
Він зазначив, що за минулі два роки 3 рази переглядалися ставки ПВКК або уряд заявляв про намір їх переглянути.
К.Оганян повідомив, що в 2011 році прибуток «Газпрому» після оподаткування склав близько 1 трлн рублів при рівні рентабельності 18%. З 2012 року ставка НДПІ збільшується більш ніж в два рази, що призведе до зниження рентабельності по чистому прибутку до 7%.
«Збільшення податкового навантаження на газову галузь – це не просто якісь абстрактні цифри. Це конкретні обсяги зниження видобутку газу і відмова від реалізації низки інвестиційних проектів у зв’язку з тим, що вони стають нерентабельними», – підкреслив К.Огонян.
Як повідомлялося, 4 вересня Єврокомісія почала формальну стадію антимонопольного розслідування діяльності ВАТ «Газпром» в Європейському Союзі.
27 вересня 2011 р. за ініціативою Європейської комісії в офісах дочірніх і залежних компаній ВАТ «Газпром» у Центральній та Східній Європі, а також в офісах деяких європейських покупців ВАТ «Газпром» пройшли несподівані інспекції, спрямовані на перевірку дотримання конкурентного законодавства ЄС.
У «Газпромі» розглядають антимонопольне розслідування Єврокомісії як тиск з метою знизити ціни на російський газ.
Поставки російського газу в країни Європи в 2011 році зросли на 7,9% і досягли 150 млрд куб. м проти 139 млрд куб. м в 2010 році. Частка «Газпрому» на європейському ринку за підсумками 2011 року зросла до 27% (з 24% в 2010 році).
Довідка. Середньозважена ціна газу, що закуповується Україною у “Газпрому”, в четвертому кварталі 2012 року складе 432 долари за тисячу кубометрів.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас