В тарифи ЖКГ будуть входити витрати на інвестиційні проекти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В тарифи ЖКГ будуть входити витрати на інвестиційні проекти

662
Верховна Рада прийняла за основу законопроект про включення витрат з реалізації інвестиційних проектів у сфері централізованого тепло-, водопостачання і водовідведення в складову тарифів за ці послуги.
Проект закону №10368 в першому читанні у вівторок набрав 230 голосів “за”.
Згідно з документом, повноваження по затвердженню інвестпрограм підприємств централізованого тепло-, водопостачання і водовідведення закріплені за Національною комісією, що здійснює держрегулювання у сфері комунальних послуг (Нацкомпослуг).
Законопроектом передбачено, що плата від споживачів усіх категорій за послуги централізованого тепло-, водопостачання і водовідведення, а також за електроенергію і газ, споживаний для надання таких послуг, буде зараховуватися на поточні рахунки зі спеціальним режимом використання.
Крім того, документ встановлює стимулюючий принцип тарифоутворення.
Автором законопроекту №10368 є народний депутат Ігор Глущенко (фракція Партії регіонів), документ зареєстрований у парламенті 19 квітня 2012 року.
Як повідомлялося, Кабінет міністрів розпорядженням №588-р від 30 липня “Про затвердження плану заходів щодо нормативно-правового забезпечення реалізації енергоефективної політики теплоспоживання та модернізації сфери теплопостачання” зобов’язав Нацкомпослуг в грудні 2012 року розробити та ухвалити постанови щодо встановлення диференційованих тарифів на постачання теплової енергії: з урахуванням інвестиційної складової на встановлення будинкових теплових лічильників та без урахування інвестиційної складової, якщо теплолічильники в будинках встановлені споживачами за власні кошти.
Уряд також зобов’язав Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства (Мінрегіон) і Нацкомпослуг (за згодою) забезпечити супроводження у Верховній Раді законопроекту №11030 “Про внесення змін до деяких законів України щодо повноважень Національної комісії, яка здійснює державне регулювання у сфері комунальних послуг”.
Згідно з урядовим законопроектом №11030, який зареєстрований в парламенті 25 липня 2012 року, Нацкомпослуг може отримати право на затвердження інвестиційних програм, розроблених суб’єктами природних монополій та суб’єктів господарювання на суміжних ринках у сфері теплопостачання, централізованого водопостачання і водовідведення, діяльність яких Нацкомісія ліцензує. Вона також встановлює Порядок зарахування коштів на спецрахунок, використання цих коштів та здійснення контролю їх використання.
Крім того, Нацкомпослуг розробляє і затверджує Порядок подання, розгляду, схвалення та виконання цих інвестпрограм, а також розробляє і затверджує порядки (методики) формування тарифів на теплову енергію у сфері теплопостачання для суб’єктів природних монополій та суб’єктів господарювання на суміжних ринках.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас