"Нафтогаз" хоче купити 2 вишки за 1,4 млрд — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Нафтогаз" хоче купити 2 вишки за 1,4 млрд

Енергетика
620
НАК “Нафтогаз України” оголосила конкурс на закупівлю двох напівпогружних плавучих бурових установок (НПБУ) для збільшення власного видобутку нафти і газу, повідомила прес-служба держхолдингу у вівторок.
За її даними, придбання бурових дозволить держхолдингу реалізувати плани з геологічного вивчення акваторії Прикерченського шельфу, Скіфської і Фороської ділянок і площі Палласа.
Орієнтовна вартість двох нових НПБУ становить $1,4 млрд, рік їх виробництва – не раніше 2012-го.
Конкурс оголошений 28 вересня. Кінцевий термін прийому заявок – 29 жовтня 2012 року.
Згідно з повідомленням, фінансування закупівлі бурових платформ буде здійснено за рахунок комерційних кредитів і грошей холдингу і не потребуватиме залучення бюджетних коштів.
За розрахунками НАК, термін окупності двох НПБУ складе сім-вісім років. Економічний ефект при поточній середній вартості вуглеводнів складе близько $20 млрд.
З посиланням на дані геологічного вивчення в “Нафтогазі” зазначають, що значні поклади вуглеводневої сировини Чорноморського басейну знаходяться на середніх глибинах моря (від 120 до 1 тис. м).
Першочерговим об’єктом для освоєння на середніх глибинах моря розглядається площа Палласа, яка знаходиться на глибині моря 450-850 м.
Прогнозовані запаси вільного газу в межах ділянки Палласа становлять близько 120 млрд куб. м газу (у т. ч. українська частина – 86 млрд куб. м), розчиненого газу – 8,6 млрд куб. м (українська частина – 8,2 млрд куб. м), нафти і газового конденсату – 70 млн тонн (українська частина – понад 45 млн тонн).
Планується, що на етапі розробки нафтогазоносних об’єктів у Чорному морі буде здійснено буріння близько 200 експлуатаційних свердловин глибиною від 4,950 тис. м до 6,050 тис. м.
“Досягнення цієї мети можливе лише за умови використання НАК “Нафтогаз України” високоефективного технологічного обладнання для пошуково-розвідувального та експлуатаційного буріння”, – резюмують у держхолдингу.
Раніше міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Бойко повідомив про плани України довести загальне число сучасних бурових установок до п’яти. Це дозволить наростити видобуток вуглеводнів на українському шельфі і зміцнить енергетичну незалежність країни.
Київ уже оголосив курс на диверсифікацію енергопостачань і збільшення власного газовидобутку. Базовий сценарій проекту оновленої Енергетичної стратегії України на період до 2030 року передбачає зростання річного внутрішнього видобутку газу до цього року до 44,4 млрд куб. м і скорочення його імпорту до 5 млрд куб. м.
Раніше ДАТ “Чорноморнафтогаз” (АРК), 100% акцій якого належить НАК, закупив дві сучасні бурові установки “Петро Годованець” і “Незалежність” виробництва сінгапурської компанії Keppel Fels. У червні 2012 року “Чорноморнафтогаз” приступив до активної фази освоєння Одеського родовища природного газу за допомогою СПБУ “Петро Годованець”.
НАК “Нафтогаз України” об’єднує найбільші нафтогазовидобувні підприємства країни. Холдинг є монополістом з транзиту і зберігання природного газу в підземних сховищах, а також з транспортування нафти трубопровідним транспортом по території країни.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас