Провал Пенсійної реформи спихнуть на заробітчан — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Провал Пенсійної реформи спихнуть на заробітчан

Казна та Політика
4596
У першу річницю запуску Пенсійної реформи влада нагадала українським гастарбайтерам про те, що треба б поділитися з країною, у якій вони виросли. У понеділок на сайті Верховної Ради було оприлюднено текст чергового урядового законопроекту, покликаного скоротити дефіцит Пенсійного фонду. Зокрема, фактично через два роки після введення єдиного соцвнеску, урядом був запропонований розмір його оплати за так званими Договорами про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного пенсійного страхування.
За ним українським заробітчанам надається право підтримувати свій страховий стаж в період відсутності на батьківщині, оплачуючи в валюті відповідний внесок. При цьому самі заробітчани та співробітники організацій, які об’єднують трудових мігрантів на чужині, не приховують своїх почуттів, кажучи про такі договори. До слова, створення самого інструменту, закріпленого постановою правління Пенсійного фонду №10-1 від 10 березня 2009 року, пов’язане з Олександрою Кужель, яка працювала на той час головою Держкомітету з питань регуляторної політики та підприємництва.
«Щодо «Документу імені Кужель», – ми його так називаємо, – є кілька моментів. Меншість українців в Європі мають дозвіл на роботу, вони вбудовані в соціальну систему тієї країни, де перебувають, і платять там внески. А друга категорія – це нелегали. І їх більшість. А нелегал не може платити соціальний внесок між країнами, тому що він працює на чорному ринку. Він там отримує зарплати у конверті, працює нелегально, фактично – він злочинець. Якщо у Італії ловлять на такій роботі – передбачено навіть певний термін.
Виникає питання: яким чином Україна хоче отримувати в Пенсійний фонд гроші від злочинця? Це як? Нелегал повинен перерахувати суму, яку він отримав нелегально? Чи це ми вже «по понятіям» живемо? Іншими словами, в Україні борються за те, щоб всі працювали без конвертів, але в Італії можна працювати з конвертами (чорна зарплата – Ред.), а з цього конверта перераховувати в Україну гроші – прямо з чорного ринку», – розповів «Коментарям» Віктор Горобчук, голова італійського представництва центру впровадження програм ЮНЕСКО, а також лідер Загальноукраїнського трудового руху «Солідарність».
Крім того, Горобчук розповів і про найцікавіший момент минулого «добровільного договору»: платник, будучи, як правило, нелегалом в тій же Італії, мав подати до Податкової інспекції за місцем проживання в Україні заяву, в якій вказав би, що він приватний підприємець. «Тобто заявлялося, що в Європі немає українців-нелегалів. У нас там є 5 мільйонів підприємців», – іронізує він.
Втім, у поданому законопроекті такої норми немає – нові договори передбачається підписувати з іноземними та міжнародними компаніями та організаціями, в яких працюють українці, що відразу ж зводить нанівець обсяги потенційних надходжень при повальній відсутності у заробітчан дозволів на роботу.
За словами екс-першого заступника міністра соцполітики, провідного експерта з соціальних питань Центру Разумкова Павла Розенка, вся нинішня пенсійна система в країні нагадує абсурд.
«Зараз таких договорів в цілому по Україні існує всього лише близько тисячі. Тобто ця програма не працювала, не працює і працювати не буде. Люди просто не бачать сенсу в роботі з державою. Це ж проблема не тільки трудових мігрантів. Нам постійно розповідають про поганий баланс: 14 млн. працюючих на 14 млн. пенсіонерів. Але проблема в тому, що працюють у нас, за даними Держстату – 20 млн., а не 14 млн. осіб. Тобто ми маємо 6 млн. українців, які не бачать ніякого сенсу співпрацювати з державою. І про який єдиний соцвнесок ми говоримо, якщо його розмір на сьогодні близько 400 грн., які він повинен платити протягом 35 років? Абсурд ситуації в тому, що він все одно отримає мінімальну пенсію в 800 грн., яку також отримає, не сплачуючи жодних внесків», – сказав він «Коментарям».
Але навіть грошей від легальних заробітчан Пенсійний фонд швидше за все не дочекається – адже, за твердженнями Горобчука, на тлі сформованої в Європі економічної ситуації вже через півроку-рік до України почнуть масово повертатися десятки тисяч заробітчан. А за умови, що вже сьогодні всередині ЄС спостерігається повальна міграція нелегалів з України, не працюють по кілька місяців – гроші з собою вони навряд чи привезуть.
Андрій Сантарович
За матеріалами:
Коментарі
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас