Зниження тарифів на електроенергію для підприємств негативно позначиться на енергосекторі - експерт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Зниження тарифів на електроенергію для підприємств негативно позначиться на енергосекторі - експерт

Енергетика
1126
На цьому тижні український уряд збирається підписати меморандум з електрометалургійними підприємствами про зниження тарифів на електроенергію для виробників, у яких частка витрат на електроенергію в виробничих витратах перевищує 30%. Металургійні заводи намагаються домовитися про встановлення тарифу на електроенергію в розмірі 60 дол./МВт-год (без урахування витрат на транспортування, що приблизно на 30% нижче поточного тарифу) та своєчасне відшкодування ПДВ в обмін на відмову від застосування практики трансфертного ціноутворення, щоб уникнути подальших звільнень і здійснити погашення заборгованості по заробітній платі, повідомляють “Экономические известия”.
“Новина про зниження тарифів є негативною для енергосектору в цілому і особливо для теплових енергогенеруючих компаній (Дніпроенерго, Центренерго, Донбасенерго, Західенерго), бо якщо не будуть підвищені тарифи для інших груп споживачів або знижені тарифи для атомних/гідро/теплоелектростанцій, витрати, пов’язані зі здійсненням намірів уряду, фактично ляжуть на плечі теплових енергогенеруючих компаній”, – коментує Денис Саква, старший аналітик Dragon Capital.
Точні наслідки для енергосектору поки складно передбачити, оскільки невідомий обсяг електроенергії, що споживається вищезазначеними підприємствами, а також розмір компенсацій, які надасть уряд. Найбільш очевидним компенсаційним заходом стало б підвищення тарифів для населення, на яке припадає чверть споживання електроенергії в Україні, і яке оплачує лише одну четверту частину загальних витрат на її виробництво і передачу.
“Однак у зв’язку з майбутніми парламентськими виборами і можливими переговорами після виборів ми очікуємо, що підвищення тарифів для населення може бути затверджене лише на початку 2013 р. З іншого боку новина є позитивною для української металургійної галузі, оскільки зниження тарифів на електроенергію дозволить збільшити виробництво, тоді як відмова від застосування трансфертного ціноутворення при здійсненні експортних операцій може забезпечити приплив іноземної валюти в країну”, – резюмує експерт.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас