Заходи бюджетної економії знизять ВВП Греції на 4% в 2013 році — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Заходи бюджетної економії знизять ВВП Греції на 4% в 2013 році

141
Грецький ВВП знизиться в 2013 році під тиском чергового раунду заходів бюджетної економії, якого вимагають міжнародні кредитори, пише газета The Wall Street Journal з посиланням на джерело, знайоме з проектом бюджету, який уряд в понеділок представить парламенту.
Економіка країни втратить 3,8% у наступному році - це буде вже шостий рік рецесії в країні, заявило джерело. Цей прогноз відповідає оцінкам приватних економістів і дозволяє припустити, що прогнози міжнародних кредиторів були занадто оптимістичними.
Навесні цього року Єврокомісія прогнозувала, що ВВП Греції продемонструє нульове зростання в 2013 році і потім може почати повільне відновлення.
Грецький бюджет на наступний рік включає в себе пакет заходів скорочення витрат і підвищення доходів на загальну суму 13,5 млрд євро. Заплановані заходи бюджетної економії будуть оцінювати інспектори "трійки" кредиторів (Єврокомісії, Міжнародного валютного фонду (МВФ) і Європейського центрального банку (ЄЦБ)), які в понеділок відновлюють обговорення з владою країни умов виділення їй наступного траншу допомоги в розмірі 31,5 млрд євро з другого пакету обсягом 173 млрд євро.
"У проект бюджету включені заходи скорочення державних витрат на суму 7,8 млрд євро", - зазначило джерело.
Прогноз зниження ВВП в 2013 році є м'якшим у порівнянні з очікуваним в 2012 році скороченням економіки на 7%.
Інспектори "трійки" кредиторів повертаються в Афіни після 10-денної перерви. Вони проведуть зустрічі з прем'єр-міністром країни Антонісом Самарасом і міністром фінансів Яннісом Стурнарасом, в рамках яких обговорять узгоджений грецькими лідерами пакет заходів бюджетної економії.
Цей пакет включає в себе заходи скорочення витрат на 10,5 млрд євро і підвищення податків на 3 млрд євро, зазначило джерело. Зниження держвидатків планується досягти за рахунок урізання пенсій і зарплат держслужбовців на загальну суму 6,7 млрд євро, а також зменшення операційних витрат уряду на 3,8 млрд євро.
Передбачається, що пенсійний вік в Греції буде підвищений до 67 років з 65 років.
Інспектори "трійки" повинні підготувати свою доповідь щодо Греції до зустрічі міністрів фінансів країн єврозони, яка відбудеться 8 жовтня.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас