У Британії зростає імпорт нафти і падає видобуток — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Британії зростає імпорт нафти і падає видобуток

Енергетика
623
Міністерство енергетики та зміни клімату Великої Британії опублікувало звіт щодо споживання енергоносіїв в країні в другому кварталі цього року. У доповіді, зокрема, відзначено різке зростання імпорту нафти, а також низка інших цікавих тенденцій.
Обсяг видобутку нафти і рідких вуглеводнів у Великобританії в другому кварталі 2012 року, в порівнянні з даними за той же період 2011-го, впав на 12.2%, обсяг видобутку природного газу - на 13.9%.
У Міністерстві енергетики пояснюють таку динаміку початком сезону техобслуговування на низці платформ, а також "більш різким, ніж раніше, зниженням видобутку нафти з причини загального виснаження нафтових родовищ у Північному морі". Обсяг виробництва бензину та інших видів палива у Великобританії в другому кварталі скоротився на 10.1%. В результаті падіння обсягів власного видобутку Великобританія була змушена імпортувати істотно більше "чорного золота", ніж раніше.
Імпорт сирої нафти підскочив на 62.1%, порівняно з другим кварталом 2011 року, і досяг позначки 5.5 млн метричних тонн. У другому кварталі 2011 року імпорт нафти становив 3.4 мільйона тонн.
У доповіді є й інші цікаві аспекти, зокрема, різке збільшення ролі вугілля і зниження ролі природного газу в паливно-енергетичному балансі Великобританії. Основні причини: високі цін на газ, а також падіння власних обсягів видобутку газу. Загальний обсяг попиту на вугілля у Великобританії в другому кварталі 2012 року виріс на 45.5%, у порівнянні з тим же періодом 2011-го, і досяг рівня 14.2 млн тонн. При цьому, імпорт природного газу скоротився на 5.8%.
Обсяг попиту на вугілля з боку британських електрогенеруючих компаній у другому кварталі виріс на 60.4% до 11.9 млн тонн. Частка вугілля в загальному обсязі генерації електроенергії досягла позначки 36,1% - це максимальний показник для другого кварталу у Великобританії за останні 14 років. При цьому, частка природного газу в загальному обсязі генерації електроенергії знизилася до 29.8%, що стало найнижчим значенням для другого кварталу у Великобританії за останні 14 років.
У гідроенергетиці Великобританії відзначено зниження обсягів генерації енергії на 31.3% через істотно нижчі обсяги випадання опадів. Вироблення енергії від наземних вітряних генераторів впало на 11.4% через нижчу швидкість вітру, офшорні вітрогенератори збільшили обсяг вироблюваної потужності на 46.7%. У цілому, частка відновлюваних джерел енергії в контексті загальних обсягів генерації електроенергії у Великобританії збільшилася з 9% до 9.6%. Ціни на електрику в другому кварталі 2012-го з урахуванням інфляції зросли на 5.5%, порівняно з другим кварталом 2011-го. Ціни на бензин виросли на 13%.
У підсумку, щодо енергетичної безпеки Великобританії складається не зовсім райдужна картина. Країна змушена імпортувати все більше нафти і використовувати все більше вугілля замість природного газу для генерації електроенергії. Частка відновлюваних джерел енергії, як і раніше, залишається низькою і, крім того, схильною до різких коливань через природні фактори. Відновлювані джерела енергії не можуть заповнити падіння видобутку традиційних енергоносіїв через природне виснаження родовищ у Північному морі. Ціни на паливо та електрику в Об’єднаному Королівстві продовжують зростати.
За матеріалами:
Вєсті Економіка
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас