Штраф за самовільне будівництво злетить у десятки разів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Штраф за самовільне будівництво злетить у десятки разів

Казна та Політика
2998
Амністія на узаконення самовільно зведених приватних будинків закінчується через три місяці, з нового року штрафи за самовільне будівництво зростуть у десятки разів.
Про це повідомив начальник управління дозвільних процедур Державної архітектурно-будівельної інспекції України Олександр Сергієнко в ефірі програми "Соціальний статус. Ваш дім" на телеканалі Tonis.
Він нагадав, що з 2013 року мінімальний штраф за самовільне будівництво приватних будинків складе мінімум 5,100 тис. грн, в той час як сьогодні він не перевищує 170 грн. До цих об'єктів відносяться індивідуальні (садибні) житлові будинки, садові, дачні будинки, господарські присадибні будівлі та прибудови до них.
О.Сергієнко сказав, що зі вступом в дію спрощеної процедури введення приватних будинків в експлуатацію темпи оформлення дозвільних документів в Україні значно прискорилися і становлять 20 тис. будинків на рік. Процедура оформлення має декларативний характер і займає не більше одного місяця.
"Власнику будинку потрібно лише заповнити декларацію про готовність об'єкта, бланк якої можна знайти навіть в інтернеті, і подати її в нашу інспекцію. Заповнюється цей документ на основі технічного звіту працівника БТІ", - уточнив О.Сергієнко.
Він також звернув увагу на те, що декларація потрібна тільки для об'єктів, побудованих після 1992 року. Для будинків, зведених раніше, буде достатньо технічного звіту БТІ.
При цьому О.Сергієнко висловив припущення про можливе продовження терміну амністії, якщо темпи оформлення дозвільної документації громадянами не будуть знижуватися.
"Якщо темпи подачі документів до інспекції залишаться на тому ж рівні, у нас є розроблені пропозиції щодо продовження терміну амністії", - сказав він, але не уточнив, на який термін вона може бути продовжена. Однак висловив сподівання, що до другого півріччя 2013 року більшість людей оформить дозвільні документи на власні будинки за спрощеною схемою.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас