Молочка в Україні може подешевшати через заборону ввезення сирів у РФ - експерт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Молочка в Україні може подешевшати через заборону ввезення сирів у РФ - експерт

Аграрний ринок
210
Заборона експорту сирів до Російської Федерації і країн Митного Союзу може призвести до короткострокового зниження цін на молочну продукцію в Україні.
Таку думку висловила на прес-конференції керівник аналітичного відділу консалтингової компанії "ААА" Марія Колесник.
"Закупівельні ціни на молоко в осінній період, як правило, починають зростати, оскільки надої зменшуються і пропозиція сирого молока скорочується. Я вважаю, що в цьому році, якщо заборона (на експорт тваринницької продукції в РФ і країни МС - ред.) буде діяти, ціна просто залишиться в тому стані, в якому є на сьогодні. Певний період часу надлишок сирів і масла, коли воно вийде на внутрішній ринок, призведе до короткострокового зниження цін, але дуже короткострокового. Після цього ціни повернуться на колишній рівень", - повідомила М. Колесник.
Вона зазначила, що ціни можуть знизитися не більш ніж на 10% на період 1-1,5 місяця, поки на внутрішньому ринку буде реалізовуватися продукція, вироблена для експорту. Експерт асоціації "Український клуб аграрного бізнесу" (УКАБ) Тарас Гагалюк зазначив, що закупівельні ціни на молоко регулюються урядом, і підприємства будуть працювати в складних умовах.
"Можливо, ми не будемо мати сезонного істотного зростання цін. Але поки говорити рано, оскільки підприємства не озвучили свою подальшу політику - чи будуть вони закривати окремі підприємства або зменшувати обсяги виробництва. Від дії підприємств буде залежати те, що буде відбуватися на ринку", - зазначила М.Колесник.
Щодо заборони на експорт свинини в ці країни, М.Колесник відзначила, що український м'ясний ринок, в першу чергу, по свинині, не насичений, в цьому випадку продукція просто піде на внутрішній ринок.
"Виробникам буде легко переорієнтуватися на внутрішній ринок", - зазначив Т.Гагалюк. Россільгоспнагляд з 4 жовтня вводить тимчасові обмеження на ввезення продовольчих товарів з ТОВ "Моліс", ТДВ "Глобинський маслозавод" (виробництво сирів, сухого молока і масла вершкового), ПАТ "Бель Шостка Україна" (виробництво сирів), ДП "М'ясокомбінат Зоря", ТОВ "Компанія "Зевс ЛТД" (виробництво яловичини і свинини), ТОВ "Данон Дніпро", ЗАТ "Лакталіс Миколаїв" (виробництво молочної продукції), ПАТ "АПК-ІНВЕСТ" (забій свиней, оброблення, зберігання, виробництво готової м'ясної продукції) .
Крім цього, ТОВ "Білоцерківський молочний комбінат" виключено з реєстру організацій та осіб, які здійснюють виробництво, переробку та (або зберігання підконтрольних товарів, що ввозяться на територію Митного союзу.
Відносно продукції ТОВ "Исток", ПрАТ "ВО "Одеський консервний завод" і ТОВ "Інтерфлот" (виробництво рибних консервів), введено режим посиленого лабораторного контролю протягом трьох місяців з хіміко-токсикологічними показниками.
У реєстр підприємств третіх країн за підсумками інспекції включені ТОВ "Морська перлина" (виробництво рибних консервів) і ТОВ "Птахокомплекс "Дніпровський" (забій та переробка птиці).
Як повідомлялося, на початку серпня Россільгоспнагляд виключив два українські підприємства - ТОВ "Атлантік" та ПАТ "Комбінат Придністровський" з реєстру організацій, що володіють правом ввезення продукції тваринного походження на ринок країн Митного союзу Росії, Білорусі і Казахстану.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас