Забезпечених українців стало на 3% менше, ніж у 2009 році - дослідження — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Забезпечених українців стало на 3% менше, ніж у 2009 році - дослідження

469
В Україні спостерігається серйозне падіння соціальної довіри на тлі погіршення економічного і соціального самопочуття забезпечених споживачів.
Про це свідчать ексклюзивні дані останньої хвилі "Дослідження довіри забезпечених споживачів PR&Communications Guide-2012", проведеного цього літа Noblet Media CIS спільно з GfK Ukraine.
Як зазначила старший дослідник відділу досліджень ринків GfK Ukraine Інна Волосевич, частка забезпечених споживачів в загальній структурі населення великих (понад 500 тис. жителів) міст в першому півріччі 2012 року склала 30%. Це на 3% менше, ніж в середині 2009 року.
При цьому кількість українців, яким грошей вистачає на харчування і необхідний одяг, але для придбання таких покупок, як хороший костюм, мобільний телефон або пилосос, гроші доводиться збирати або позичати, за цей період зросла на 10% - до 46%. Крім того, на 3% зросла кількість тих, кому не вистачає заробленого на дорогі покупки на зразок холодильника або телевізора.
tabi_comments_325_06
Директор Noblet Media CIS Євгенія Панкратьєва звернула увагу на те, що в 2012 році забезпечені споживачі стали рідше приховувати свої доходи, в порівнянні з торішньою хвилею дослідження. Зокрема, майже половина (48%) респондентів заявили, що дохід їх сім'ї становить понад 7 тис. грн. (проти 28% в 2011 році). При цьому вдвічі менше учасників опитування (всього 10%) не змогли самостійно визначити власний сімейний дохід. Але навряд чи варто думати, що українці стали чеснішими. Просто раніше отримувані ними суми вважалися досить пристойним заробітком, про який не варто говорити вголос. А тепер та ж сума - більше привід для нарікання, ніж заздрощів.
До того ж, за оцінками самих респондентів, тепер для них дохід 4 тис. грн. - не той заробіток, який дозволяє зарахувати себе до забезпечених. За останні чотири роки кількість сімей з доходом до 4 тис. грн., які вважають себе забезпеченими, зменшилася більш ніж удвічі - з 30 до 13%.
У 2012 році ще менше забезпечених громадян упевнені, що уряд створює сприятливі умови для зростання їх добробуту. При цьому кількість тих, хто вважає, що в Україні влада переважно робить ставку на великий бізнес, збільшилася на 4% - до 30%.
За матеріалами:
Коментарі
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас