Чиновникам доведеться "виключити" дружин зі списку власників предметів розкоші — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чиновникам доведеться "виключити" дружин зі списку власників предметів розкоші

2148
У вівторок Конституційний суд України виніс рішення щодо "подружніх обов'язків" українських підприємців. Питання стояло так: якщо один з членів сім'ї організував приватне підприємство, чи належить його статутний капітал і майно в рівній мірі чоловікові, і дружині.
Саме з таким запитанням до КС звернулося підприємство "ІКІО", якому до цього різні суди давали різні відповіді на таку "больову" тему. Тепер же з Києва суддям "підказали", на що в законах України звертати увагу.
"В аспекті конституційного звернення положення ч.1 ст.61 Сімейного кодексу України треба розуміти так, що статутний капітал і майно приватного підприємства є об'єктом права спільної сумісної власності подружжя", - такий вердикт Конституційного суду.
Це рішення дуже цікаве не тільки для багатьох подружь. Справа в тому, що ще 5 років тому Пленум Верховного суду України порахував, що майно приватного підприємства або фізособи-підприємця не є "спільною сумісною власністю подружжя". Звідси і плутанина в судових рішеннях різних інстанцій.
Однак, наслідки вердикту Конституційного суду відчують не тільки подружжя в процесі розлучення. Першим ділом можна припустити, що ускладниться життя і українських чиновників, яким доведеться "виключити" дружин зі списку власників предметів розкоші. Ні, КС не зобов'язує наших "слуг народу" бути співвласниками підприємств дружини. Але вони тепер теж є власниками автомобілів, гаражів або нерухомості цих фірм.
"Чиновники та їхні родичі повинні декларувати свої доходи і матеріальний стан. Слід зазначити, що в рішенні Конституційного суду йдеться про статутний капітал або майно приватного підприємства. Мова не йде про інші корпоративні права, зокрема в ТОВ або ж в акціях. Але от переписувати майно (підприємств - ред) на дружину стане невигідним. Будуть переписувати на інших родичів", - спрогнозував "Коментарям" Михайло Можаєв, адвокат, керуючий партнер ЮФ "Можаєв і Партнери".
Правда, повірити в те, що розкіш наших чиновників спливе в їх деклараціях - досить важко. І доля однойменного податку на багатство, який вже більше року "погрожує" ввести уряд, але так і не може зробити і кроку в цьому напрямку, показова. Можливо, платникам податків стане легше від висновків юристів, що згадане рішення Конституційного суду може допомогти кредиторам у їхній війні з українськими банками.
"Фактично, у підприємств з'явилася підстава для визнання недійсними договорів поруки, іпотеки (якщо майно належало їм), аж до визнання недійсними кредитних договорів. Тобто, якщо раніше судова практика спиралася на постанову Верховного суду від 2007 року, то зараз Конституційний суд заявив, що такий капітал є об'єктом права спільної власності. Виходить, що той же поручитель або одержувач іпотечного кредиту має всі підстави визнавати договори недійсними. А з урахуванням такої поведінки банків, яку ми спостерігаємо зараз, вважаю, що договори будуть розриватися масово", - розповів Ростислав Кравець, старший партнер "Кравець, Новак і партнери".
Правда, самі банкіри поки не схильні драматизувати для себе кредитні суперечки після рішення КС. Хоча і визнають, що спілкуватися з клієнтами стане складніше. Особливо в частині стягнення майна поручителя, на частину якого тепер будуть пред'являти свої права і хтось з подружжя. А тут результат справи буде залежати від "проникливості" українських суддів, які останнім часом, дивним чином, почали "симпатизувати" саме позичальникам.
За матеріалами:
Коментарі
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас