680
Кожна 3-я дитина України споживає надмірну кількість солодкого - дослідження
Достатню кількість продуктів здорового харчування вживає лише 20-30% українських дітей. Це пов'язано з неправильними харчовими звичками, сформованими в дитинстві.
Про це в середу на прес-конференції в УКРІНФОРМі з нагоди презентації Національного проекту "Раціональне дитяче харчування - здорове майбутнє" повідомив головний дієтолог МОЗ Олег Швець.
"Встановлено, що лише від 20 до 30% українських дітей споживають достатню кількість продуктів здорового харчування - овочів, фруктів, цільних злаків, молочних продуктів. І приблизно кожна третя дитина споживає надмірну кількість солодощів, солодких газованих напоїв та іншого", - сказав Швець, пославшись на дані глобального дослідження поведінкових орієнтацій і здоров'я учнівської молоді в чотирьох шкільних вікових категоріях, яке проводиться раз на 3-4 роки.
Дієтолог відзначив, що, на жаль, харчування дітей шкільного віку не можна вважати здоровим. У підсумку близько 1 млн українських дітей мають гастроентерологічні захворювання. "А якщо до цієї цифри додати інші небезпечні неінфекційні захворювання, такі, як хвороби серцево-судинної системи, цукровий діабет, злоякісні новоутворення, то можна отримати цифру понад 2 млн дітей, які мають аліментарні (пов'язані з харчуванням. - Ред) залежні захворювання", - констатував фахівець.
У цьому контексті фахівець звернув увагу на те, що харчові звички дітей формуються у віці 2-3 років за участю багатьох людей - батьків, дітей, і, як правило, залишаються незмінними протягом всього життя. "Дітей не вчать, що є корисні продукти, тому їх потрібно їсти більше, а є продукти, які приносять тільки насолоду, тому їх потрібно їсти менше", - зазначив лікар.
Порівнюючи на прохання журналістів харчові звички українських дітей і їхніх закордонних однолітків з європейських країн, О.Швец повідомив, що стосовно нездорових продуктів і солодких напоїв ситуація більш-менш схожа, а здорових продуктів наші діти вживають набагато менше. "Друге діло, що важливіше, це те, що за час, що минув після попереднього дослідження, в нас є негативна динаміка, а в більшості європейських країн - позитивна. І на це слід орієнтуватися", - закликав дієтолог.
Резюмуючи рекомендації щодо здорового харчування дітей, Швець зазначив, що під час кожного прийому їжі вони повинні з'їдати порцію овочів, фруктів, цільних злаків і молока, споживати більше риби, і в той же час якомога менше продуктів, в яких є сіль, цукор, насичені жири і взагалі не їсти продукти, що містять трансжири.
За матеріалами: Укрінформ
Поділитися новиною