14 новачків рейтингу Forbes 400: як вони стали мільярдерами — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

14 новачків рейтингу Forbes 400: як вони стали мільярдерами

5003
Якщо на вершині рейтингу 400 найбагатших американців в 2012 році істотних змін не відбулося, то в другій половині списку можна легко виявити безліч нових облич.
Найбільш очікуваними та одночасно найвідомішими новачками стали спадкоємці покійного Стіва Джобса на чолі з його вдовою Лорен Пауелл.
Інші дебютанти рейтингу представляють різні галузі та різні шляхи заробляння мільярдних статків. До когось, як до братів Мейєр, капітали перейшли у спадок в рамках традиційного сімейного бізнесу, хтось, як Джек Дорсі та Елон Маск, знаходяться на передових позиціях світового бізнесу і своїми ідеями рухають прогрес вперед та наповнюють підприємницьку діяльність новими смислами.
Детальніше про історії успіху 14 новачків рейтингу.
Лорен Пауелл Джобс і сім'я
Місце в рейтингу Forbes: 28
Статки: $11 млрд
Вік: 48
Вдова легендарного засновника Apple Стіва Джобса після смерті чоловіка 5 жовтня 2011 року моментально перетворилася на найбагатшу жінку Кремнієвої долини. За заповітом покійного чоловіка Лорен контролює трасти, в яких зосереджені активи сім'ї. В першу чергу, мова йде про траст Стівена Джобса - найбільшого акціонера корпорації Walt Disney з часткою 7,7%. Цей пакет оцінюється в $6,9 млрд - приблизно вдвічі більше, ніж вартість акцій засновника Apple в рідній компанії.
Майбутні чоловік і дружина познайомилися в 1989 році в Університеті Стенфорда, де Лорен в той момент була студенткою курсу MBA Школи бізнесу. Менш ніж через два роки вони одружилися. У шлюбі в них народилося троє дітей. Крім їх виховання, Лорен присвятила себе роботі над реформами освіти і міграційних процесів. Вона засідає в радах директорів декількох некомерційних організацій, включаючи NewSchools Venture Fund, Conservation International і College Track. Останню структуру вдова Джобса створила сама. Організація спеціалізується на питаннях рівного доступу до освіти та вступу до коледжів дітей з неблагополучних сімей.
Ще одна відома ініціатива Лорен - Emerson Collective - працює з підприємницьким співтовариством для розробки ідей щодо реформування системи освіти, міграційної політики, поліпшення соціальної обстановки в суспільстві. Також вдова Джобса входить до опікунської ради Стенфорда.
Як бізнес-ангел вона інвестувала в відомий стартап SocialCam - мобільний відеохостинг, в липні придбаний Autodesk за $60 млн. Попередній досвід роботи Лорен припав на інвестбанкінг і створення компанії з постачання продуктів харчування в Каліфорнії.
Елон Маск
Місце в рейтингу Forbes: 190
Статки: $2,4 млрд
Вік: 41
Уродженець ПАР Елон Маск в минулому році перетворився на справжню зірку і надію світового бізнесу, першим в історії зробивши успішний запуск до МКС космічного корабля. Докладніше про це читайте в матеріалі Андрія Бабицького "Бізнесмени, які підкорили космос".
Заснована підприємцем компанія SpaceX здійснила справжній переворот в космічній галузі, зруйнувавши монополію держав на запуски кораблів. Цей факт не залишився не поміченим інвесторами: капіталізація SpaceX підскочила вдвічі. Консервативна оцінка вартості компанії становить $2,4 млрд.
Інший, не менш прогресивний, бізнес Маска - виробник електрокарів Tesla Motors. У червні компанія представила нову перспективну модель - люксові седани Model S, які до кінця наступного року намічені до випуску в числі 25 тисяч штук.
Маск також головує в раді директорів SolarCity - розробника технологій сонячної енергії. Компанія була заснована кузеном бізнесмена Ліндоном Райвом. Ще в квітні SolarCity подала документи на IPO, але, як і раніше, залишається приватною.
Джек Дорсі
Місце в рейтингу Forbes: 392
Статки: $1,1 млрд
Вік: 35
Як не дивно, перше потрапляння Джека Дорсі в рейтинг Forbes 400 сталося зовсім не за рахунок найбільш знаменитого його проекту - сервісу мікроблогів Twitter, а завдяки іншому стартапу підприємця - сервісу мобільних платежів Square.
Заснована в 2009 році компанія сьогодні оцінюється в $3,25 млрд і стрімко робить успіхи в бізнесі. У серпні Square запустила партнерську програму зі Starbucks: тепер стартап обслуговує всі транзакції відвідувачів мережі кав'ярень за дебетовими і кредитними картками. Дорсі, якому в Square належить пакет на 25% акцій, обіймає в компанії пост голови правління.
Twitter випускник Університету Нью-Йорка придумав з партнерами ще в 2007 році. За п'ять років сервіс, який виріс на основі іншого стартапу, мережі аудіоблогів Odeo, перетворився на справжній феномен епохи соціальних мереж. Сьогодні Дорсі зберігає за собою посаду виконавчого директора Twitter.
Маной Баргава
Місце в рейтингу: 311
Статки: $1,5 млрд
Вік: 59
Уродженець Індії вибрав одну з найбільш тернистих стежок до здійснення своєї американської мрії. Будучи талановитим математиком, Баргава разом з сім'єю перебрався до Філадельфії ще в підлітковому віці. Він вступив до Прінстонського університету, звідки несподівано пішов після року навчання, щоб здійснити запаморочливий біографічний розворот. Бангава повернувся в Індію, де вирішив присвятити себе релігії. Протягом 12 років він служив ченцем в гірському монастирі.
Що сподвигло індуса на другу спробу штурму Америки, невідомо. Тим не менш, облишивши чернецтво, він знову приїхав до США, щоб зайнятися бізнесом. Спочатку Бангава взявся за продаж виробів із пластику, але незабаром на одному з торгових ярмарків наткнувся на формулу енергетичного напою, який і став його "золотою жилою".
Еліксир з кофеїну і вітаміну 5-Hour Energy гарантує споживачам бадьорість духу без шкоди для здоров'я і займає більше 90% ринку в своєму сегменті, поки конкуренти стикаються з тиском влади через підозри в порушенні рецептури.
Бренд забезпечив $600 - мільйонні продажі в 2011 році. Бангава володіє 35% акцій компанії. Частку 45% він пообіцяв передати на благодійні проекти у боротьбі з бідністю в рідній Індії.
Кевін Планк
Місце в рейтингу Forbes: 345
Статки: $1,35 млрд
Вік: 40
Молодший з п'яти братів, Кевін Планк з юності захоплювався грою в американський футбол. Будучи у складі команди Університету Меріленд, він звернув увагу на ваду форми: через рясне потовиділення футболки ставали важкими і заважали зберігати швидкість впродовж всього матчу.
Тоді Планк створив особливу синтетичну тканину, яка щільно облягає тіло спортсменів і дозволяє довше зберігати комфорт. Дизайн футболки підприємець оформив за лекалами своєї бабусі. У 1996 році він заснував компанію Under Armour і в перший рік продав товар на $17 тисяч своїм одноклубникам і іншим атлетам з коледжу. Планк сам роз'їжджав по окрузі на старенькому Ford Explorer і пропонував свій інноваційний продукт цільовій аудиторії.
Сьогодні виручка Under Armour оцінюється в $1,8 млрд, а зірки американського футболу мають спонсорські контракти з компанією. Знаменитий спортсмен Том Бреді навіть сам інвестував в акції виробника екіпіровки. Цінні папери Under Armour за 2011 рік подорожчали на 63%.
Планк також володіє 530 акрами ферми Сагамор в Гліндоні, де він займається кінним спортом. У Меріленді бізнесмен також веде низку меценатських проектів.
Шахід Хан
Місце в рейтингу Forbes: 179
Статки: $2,5 млрд
Вік: 62
Справжнє втілення "американської мрії", уродженець Пакистану приїхав до США в 16-річному віці, щоб отримати професію інженера в коледжі. Після отримання наукового ступеня в Університеті Іллінойсу Хан вирішив зайнятися створенням автокомплектуючих.
Революцію в галузі зробив дизайн його розробки бампера для вантажівок - унікальні деталі виявилися здатними зробити автомобілі легшими і при цьому додали їм стійкості на дорогах. Ідею на озброєння взяв виробник Flex-N-Gate, обсяг продажів якого сьогодні оцінюється в $3,4 млрд.
У січні 2012 року Хан зробив нехарактерний для себе публічний жест - він купив за $770 млн футбольну команду Jacksonville Jaguars. У бізнесмена великі плани - він збирається перетворити "ягуарів" на глобальний бренд з неодмінною традицією один раз на рік проводити гру в Лондоні.
Хенк і Даг Мейєр
Місце в рейтингу Forbes: 69
Статки: $4,9 млрд
Вік: 60, 58
Зліт братів Мейєр з Мічигану, як і у випадку з Лорен Джобс, пояснюється спадщиною, що перейшла до них. Батько бізнесменів Фредерік помер в 2011 році і залишив синам у володіння одну з найбільших мереж продовольчих магазинів в США Meijer. Пост голови компанії обійняв старший брат Хенк.
Meijer була заснована дідом нинішніх власників - той відкрив перший магазин під фамільним брендом ще в 1934 році. 14-річний Фредерік починав кар'єру з розкладання товарів на полицях. У 1962 році компанія перетворилася на мережу і першою з конкурентів освоїла формат "всі покупки в одному магазині", за яким згодом вибудовували свої імперії такі гіганти галузі, як Wal-Mart. У 1964 році Фредерік очолив Meijer після смерті батька, а в 1990 році довірив кермо влади синам.
Компанія з 78-річною історією сьогодні успішно нарощує виручку (у минулому році показник склав $14 млрд) і активно диверсифікує формати магазинів, все частіше роблячи наголос на більш компактній моделі.
У Хенка і Дага є третій брат Марк, жива і їх матір Лена. Сімейний благодійний фонд підтримує безліч меценатських проектів в Мічигані - кардіохірургічну клініку, парк садових скульптур та ін.
Том і Джуді Лав
Місце в рейтингу Forbes: 113
Статки: $3,5 млрд
Вік: 74
Син нафтовика з Оклахоми Том Лав закінчив місцевий університет і відслужив у Військово-морських силах США. У 1964 році разом з дружиною Джуді він купив за $5000 занедбану автозаправку в Ватонгу і заснував компанію Musket Corp. Через кілька років структура була перейменована на Love's Travel Stops & Country Stores. На заправці був відкритий цілодобовий магазин. Такий формат виявився золотою жилою для подружжя Лав. З початку 1980-х їх компанія стала відкривати мережеві придорожні магазини для мандрівників, як для далекобійників, так і для водіїв легкових машин.
У 1990-х Travel Stops зайнялася відкриттям по франшизі ресторанів фастфуду таких гігантів, як Taco Bell, Subway і Pizza Hut. Сьогодні у компанії більше 280 точок продажів і виручка понад $22 млрд. При цьому Travel Stops залишається сімейним бізнесом. Тому Лав обіймає посади голови ради директорів і голови компанії, троє з чотирьох його дітей працюють в структурі мережі.
Найвідомішою благодійною інвестицією подружжя вважається пожертвування $1 млн на створення Центру підприємництва при Університеті Оклахоми - рідного міста мільярдера.
Джуді Фолкнер
Місце в рейтингу: 285
Статки: $1,7 млрд
Вік: 68
Комп'ютерний дослідник Джуді Фолкнер - справжній self-made мільярдер, яка домоглася успіху в бізнесі винятково за рахунок власних досягнень в науці.
У 1979 році вона заснувала компанію Epic Systems - стрімко зростаючого продавця електронних медичних карток з виручкою $1,2 млрд за минулий рік. У наступному році відомості про стан здоров'я більше 40% населення США будуть внесені в базу даних Epic. Клієнтами Фолкнер є провідні медичні установи Америки.
Сама засновниця "імперії здоров'я" відома тим, що всю інформацію про власні хвороби зберігає на флеш-карті, яку завжди носить на шиї. Фолкнер уникає уваги ЗМІ та веде скромний закритий спосіб життя.
Ендрю і Пеггі Чернг
Місце в рейтингу: 239
Статки: $2 млрд
Вік: невідомий
Ендрю Чернг приїхав в США з Китаю з невеликим капіталом в 1966 році. Разом з батьком, у минулому шеф-кухарем одного з японських ресторанів, в 1973 році він відкрив заклад Panda Inn, в якому пригощав відвідувачів національною китайською кухнею. Через ще 10 років Чернг відкрив першу фастфуд-забігайлівку Panda Express в другому за розміром торговому центрі Лос-Анджелеса.
Дружина бізнесмена Пеггі має ступінь Ph.D. в комп'ютерних науках. Кар'єру вона починала в ролі розробника софта в компаніях 3M і McDonnell Douglas, але з часом стала допомагати чоловікові керувати бізнесом.
Сьогодні подружжя спільно виконують функції голови групи Panda Restaurant Group. Компанія з виручкою $1,6 млрд управляє 1500 ресторанами, включаючи п'ять франшиз в Мексиці, і має 40 ліцензіатів.
Тілман Фертітта
Місце в рейтингу Forbes: 298
Статки: $1,6 млрд
Вік: 55
Майбутній мільярдер виріс на узбережжі штату Техас. Він з дитинства працював у ресторані батька і належав до бригади рятувальників на пляжі. Сьогодні компанія Фертітти Landry's перетворилася на справжню розважальну імперію з 56 брендами і 421 точкою продажів.
Бізнесмен любить обігрувати своє "пляжне" походження: половина ресторанів Landry's розташовуються в прибережних зонах і займаються продажем морепродуктів.
Деніел Леб
Місце в рейтингу: 347
Статки: $1,3 млрд
Вік: 50
Відомий трейдер, хедж-фонд якого управляє коштами на $8,7 млрд, став знаменитий через свою агресивну тактику опублікування критичних листів на адресу топ-менеджерів або директорів компаній, на акції яких Леб націлюється.
У 2012 році широкий резонанс отримала історія з успішною спробою усунення з поста голови Yahoo Скотта Томпсона, в якій безпосередню участь взяв Леб. Він же ініціював запрошення в компанію нового CEO Марісси Майєр. Незважаючи на вміле плетиво корпоративних інтриг, справи фонду Леба йшли не так добре, як у попередні два роки.
Мільярдер в минулому році перебрався з рідного Лос-Анджелеса, де все життя займався серфінгом, в Нью-Йорк. Тепер улюблений вид спорту Леба - тріатлон.
Джиммі Хеслам
Місце в рейтингу: 360
Статки: $1,2 млрд
Вік: 58
Один з найбільш несподіваних учасників свіжого рейтингу в минулому році "прийшов з нізвідки", здивувавши ЗМІ угодою щодо купівлі футбольної команди Cleveland Browns у Ренді Лернера за $1 млрд. Тепер йому належить продати міноритарну частку в іншому клубі ліги NFL - Pittsburgh Steelers.
У вересні Хеслам оголосив про намір залишити посаду голови однієї з найбільших приватних компаній США - рітейлера Pilot Flying J з обсягом продажів $29 млрд.
Статки бізнесмена складаються з частки 35% від належних його родині 59% акцій Pilot. Засновником компанії був батько Хеслама. Молодший брат підприємця Білл - губернатор штату Теннессі.
Девід Ейнхорн
Місце в рейтингу: 360
Статки: $1,2 млрд
Вік: 45
Девід Ейнхорн, засновник і власник фонду Greenlight Capital, за останні роки заробив собі репутацію інвестора, який найбільше любить доводити неправоту оточуючих. Свої статки він сколотив, граючи проти ринку і нерідко зриваючи куш. Так, наприклад, сталося незадовго до банкрутства Lehman Brothers.
У січні британські регулятори оштрафували Ейнхорна і Greenlight на $750 тисяч за підозрою в інсайді. Інвестор всі звинувачення на свою адресу заперечував, але гроші виплатив.
Ейнхорн професійно грає в покер і активно займається меценатством.
За матеріалами:
Forbes.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас