Боротьба з валютними спекуляціями може підняти ціни на кредити — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Боротьба з валютними спекуляціями може підняти ціни на кредити

Кредит&Депозит
1062
Боротьба НБУ з валютними спекулянтами допоможе втримувати курс, але накрутить ціни на кредити.
Найближчими місяцями банкіри можуть остаточно згорнути кредитування економіки. За словами банківського експерта, ставки за позиками для корпоративних клієнтів вже досягають 25-28%. І немає причин вважати, що ситуація до кінця року кардинально зміниться.
Відсутність в банках гривні - результат дій НБУ, який старається перекрити можливість валютних спекуляцій та втримати стабільність української валюти. До цих пір Центробанк абсорбував гривню за допомогою коректування нормативів резервування, розміщення депозитних сертифікатів та ін. Однак після різкого стрибка курсу долара на початку вересня, коли спекулянти штовхнули котирування "зеленого" до трирічного максимуму, регулятор почав буквально вимітати з ринку національну валюту
Відсутність ліквідності автоматично підштовхнула вгору ціни на короткострокові ресурси. Відсоткові ставки овернайт досягли 35% - максимуму з початку 2009 року. Видача кредитів при цьому практично зупинилася.
"Гривня буде зникати і дорожчати стараннями НБУ щоразу, коли спекулянти будуть робити спроби розхитати ринок. А це обов'язково відбудеться. Адже якщо вони не гойднуть ринок до виборів і не скинуть долари дорого, після виборів це буде зробити складно", - прогнозує один з банкірів.
Гривня буде витікати з фінустанов і завдяки панічним настроям обивателів. У вересні, за прогнозами фінансистів, попит на готівкову іноземну валюту може зрости втричі. "Вже зараз банки змушені віддавати гривню НБУ в обмін на валюту. Це призводить до падіння гривневої ліквідності і підвищення ставок за гривневими внесками", - констатує аналітик АТ "Ерсте Банк" Мар'ян Заблоцький.
Для економіки такий сценарій загрожує повним заморожуванням кредитування, як це траплялося вже не раз. Наприклад, у листопаді 2011 року, коли відсоткові ставки за кредитами зашкалили за 20% річних, багато банків згорнули видачу нових позик підприємствам. Вони залишили лише діючі кредитні лінії, видаючи позики тільки в рамках існуючого кредитного портфеля. Подібна ситуація може повторитися і зараз. Навіть якщо б у банків і була гривня, за вартості кредитів більше 25% налагодити видачу позик дуже проблематично.
За матеріалами:
Коментарі
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас