Україно-російська газова війна тільки набирає обертів - експерт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україно-російська газова війна тільки набирає обертів - експерт

Енергетика
1025
Газова суперечка між Україною і Росією ще не досягла свого піку, але він можливий у зв'язку із намірами української сторони закупити цьогоріч менші обсяги газу, ніж мінімально можливі за контрактом.
Таку думку в ефірі "Радіо Свобода" у четвер висловив незалежний експерт Валентин Землянський. "Мені здається, ми ще не досягли піку в (газовому - ред.) конфлікті або погіршенні стосунків з Росією.
Ми маємо, щонайменше, дочекатися закінчення цього року і подивитися на реакцію "Газпрому", бо вже в цьому році ми взяли менше газу, ніж це мінімально можливо за контрактом. Наступного року ми плануємо взяти ще менше, тому треба подивитися, які будуть кроки "Газпрому", - сказав Землянський. На запитання про те, наскільки вірогідно, що газова суперечка між Україною і Росією дійде до Стокгольмського арбітражу, експерт відповів, що нашій державі не слід цього боятися. Він зазначив, що зниження обсягу закупівлі суперечить положенням контракту, але сам контракт "суперечить здоровому глузду та економічним реаліям".
"У контракті передбачено: якщо він, умовно кажучи, не відповідає ситуації в економіці і є непідйомним для однієї зі сторін, цей контракт може бути не виконаний. І, до речі, у такому випадку Стокгольмський арбітраж буде на боці країни, яка не в змозі виконувати контракт. У нас реально немає грошей для того, щоб розрахуватися за ті обсяги, які передбачені контрактом, за тією ціною, яка існує на сьогодні. Тобто ми маємо йти на такі радикальні кроки саме з цих причин", - підкреслив Землянський.
Він також зазначив, що у даній ситуації абсолютно неважливо, яка сторона звертається до Стокгольмського арбітражу, тому що Україна може або відповідати за позовом про недобір газу, або подати зустрічний позов з питань його ціни. "Аргументів в України більш ніж достатньо, враховуючи політичну ситуацію в Європі, яка склалася стосовно розслідування діяльності "Газпрому", - підсумував експерт.
За матеріалами:
Укрінформ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас