Єфремов визнав, що в 2013 році буде девальвація гривні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Єфремов визнав, що в 2013 році буде девальвація гривні

Валюта
4134
Влада України, де 28 жовтня відбудуться чергові парламентські вибори, прогнозує курс гривні відносно долара в 2013 році на рівні до 8,4 гривні за $1, сказав лідер найбільшої в парламенті фракції Партії регіонів Олександр Єфремов.
"Курс долара розглядається в коридорі до 8,4/$1", - сказав Єфремов на брифінгу в кулуарах парламенту, посилаючись на прогноз Національного банку.
Поточний ринковий курс гривні становить приблизно 8,11-8,12/$1.
"Я не планую, що будуть значні коливання курсу долара, в порівнянні з тим, що дав у своїх прогнозах Нацбанк", - сказав Єфремов, відповідаючи на запитання про прогнозний курсовий орієнтир, який використовувався при підготовці проекту бюджету на 2013 рік.
Прес-служби центрального банку і міністерства фінансів відмовилися підтвердити або спростувати оприлюднений Єфремовим прогноз.
У 2012 році бюджет був підготовлений з урахуванням курсового орієнтиру 8,1 гривні за $1.
У минулу середу кабінет затвердив проект держбюджету, що передбачає зростання ВВП в 2013 році на 4,5 відсотка, в порівнянні з прогнозом збільшення ВВП на 3,9 відсотка, закладеним у бюджет 2012 року.
Уряд не повідомив прогноз курсу гривні, який був використаний для розрахунків доходів від зовнішньоекономічної діяльності і платежів за зовнішніми боргами.
Проект документа поки не опублікований.
Верховна Рада України, в якій прихильники президента країни Віктора Януковича сподіваються зберегти більшість за підсумками призначених на 28 жовтня виборів, в понеділок повернула проект держбюджету уряду на доопрацювання.
Національний банк не оприлюднив і проект основних напрямів грошово-кредитної політики на 2013 рік.
"На сьогоднішній день проблем з курсом валюти відносно долара в нашій державі я не передбачаю, хоча ми повинні дуже серйозно займатися основним питанням, яке впливає на співвідношення до валютного кошика - це експортно-імпортною базою нашої держави", - сказав Єфремов.
За даними Державної служби статистики, в січні-липні дефіцит торгівлі товарами України збільшився до $8,66 мільярда з $6,74 мільярда за аналогічний період минулого року. Імпорт товарів незмінно перевищує експорт з 2005 року. Дисбаланс у зовнішній торгівлі і значна зовнішня заборгованість стали причинами падіння курсу гривні на 60 відсотків у 2008 році в умовах скороченого доступу уряду та недержавних позичальників до нових зовнішніх позик через глобальну фінансову кризу.
За матеріалами:
reuters.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас