Центробанк РФ заганяє банківську систему у кризу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Центробанк РФ заганяє банківську систему у кризу

577
Рейтингове агентство Moody's побачило головний ризик для банківської системи Росії в занадто великій її залежності від грошей Центробанку. Якщо ЦБ раптом перестане нарощувати рефінансування найбільших банків, система може впасти.
ЦБ, що збирається компенсувати підвищення ставок різким збільшенням фінансової підтримки російських банків, підриває їх стабільність, попереджає Moody's.
Банки потраплять в занадто сильну залежність від регулятора. Значна частина їх ліквідних активів буде передана в заставу ЦБ в обмін на рублі, а запозичення на зовнішньому ринку будуть неможливі. Через усе це агентство може знизити рейтинги банків.
Аналітикам агентства не сподобалася заява заступника директора департаменту фінансової стабільності ЦБ Сергія Мойсеєва, зроблена минулого тижня під час банківського форуму в Сочі. Він обіцяв, що ЦБ в цьому році збільшить обсяги рефінансування банків до 3 трлн руб., а до кінця 2013 року - до 4 трлн руб. Станом на 1 серпня обсяги рефінансування становили 2,8 трлн руб.
С.Мойсеєв уточнив, що зростання рефінансування обмежене лише заставами, які банки можуть надати в обмін на кошти ЦБ. Поки сума потенційних застав становить 5 трлн руб., але до 2013 року може зрости до 6 трлн руб.
Moody's вважає, що проблемою є сам факт розширення рефінансування.
Так, якщо регулятор раптом припинить підтримувати банки, не ясно, де вони знайдуть гроші, щоб рефінансувати позики.
Крім того, в заставі у ЦБ буде дедалі більша частка ліквідних активів банків. Зараз в заставі знаходиться вже приблизно 60% ліквідних активів.
У разі стресу доступними для них будуть лише незабезпечені кредити. Однак цей ринок дуже чутливий до рівня впевненості на ринках і, якщо ситуація погіршиться, він просто закриється. Банки будуть просто відрізані від фінансування.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас