Меркель хоче зберегти Грецію в єврозоні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Меркель хоче зберегти Грецію в єврозоні

364
Федеральний канцлер Німеччини Ангела Меркель в понеділок підкреслила своє бажання зберегти Грецію в єврозоні, повідомляє агентство Bloomberg.
"Всі цього хочуть", - додала вона.
Однак Греція повинна виконати свої зобов'язання в рамках програми надання міжнародної допомоги, вважає А.Меркель. При цьому вона наполягає на тому, що реалізувати слід ті реформи, які не призведуть до різкого погіршення економічної і соціальної ситуації в Греції, наприклад, покращити збирання податків.
А.Меркель уникла відповіді на запитання журналістів про те, чи нададуть міжнародні кредитори Греції додатковий час для виконання узгоджених умов, включаючи скорочення держвитрат і структурні реформи.
Канцлер ФРН висловилася на користь відповідності оголошеної Європейським центральним банком (ЄЦБ) програми викупу держоблігацій єврозони повноваженням ЦБ, хоча і зробила це в досить стриманій формі.
"Я зараз не бачу причини для очевидних сумнівів у тому, що заплановані ЄЦБ купівлі відповідають його мандату", - зазначила А.Меркель.
При цьому вона закликала політиків не чинити тиск на ЄЦБ, додавши, що визначення обсягів та умов інтервенцій Центробанку єврозони на вторинному ринку держборгу жодним чином не відноситься до сфери відання політичних лідерів.
"Не нам, політикам, встановлювати межі інтервенцій ЄЦБ. Це вотчина самого ЄЦБ", - сказала вона.
На відміну від Єврокомісії і колег в інших країнах єврозони голова німецького уряду не вважає за можливе завершити створення банківського союзу до 1 січня 2013 року, оскільки йому має передувати створення єдиної системи нагляду в банківському секторі, для якої потрібна довіра ринку.
"Мова не йде про те, щоб пред'явити щось таке, що знову в остаточному підсумку не спрацює.
Держави не повинні розчарувати ринки" своїми планами у сфері банківського нагляду, вважає А.Меркель.
Надання прямої допомоги банкам єврозони із коштів постійно діючого стабфонду ESM буде можливим тільки після початку нормального функціонування єдиного органу банківського нагляду, стверджує канцлер Німеччини. Передбачається, що таким органом стане ЄЦБ.
На питання про дисбаланс торгового рахунку Німеччини у бік експорту вона відповіла, що такий дисбаланс ні в якому разі не буде коригуватися за рахунок ослаблення експортних можливостей ФРН.
"Німеччина не може втратити свої експортні переваги. Без Німеччини як двигуна експорту ситуація в Європі буде ще гіршою", - заявила канцлер.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас