Іспанська компанія готова інвестувати в український LNG термінал — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Іспанська компанія готова інвестувати в український LNG термінал

Енергетика
390
Компанія Enagas S.A. (Іспанія) має намір виступити одним із інвесторів будівництва в Україні терміналу з прийому і регазифікації скрапленого природного газу (LNG-терміналу).
Про це повідомив представник компанії в Україні Джорді Сарда Бонвехі в неділю під час відвідування майданчика, на якому планується розмістити об'єкт, - поблизу морського торговельного порту "Південний" (Одеська обл.).
"Сьогодні в Україні така ситуація, яка була в Іспанії 40 років тому, поки у нас не було жодного терміналу (Іспанія купувала газ за високими цінами у монопольного постачальника - ІФ)... Ми маємо бажання застосувати свій досвід в Україні. Нас цікавить участь у цьому проекті (будівництво LNG-терміналу - ІФ)", - сказав він журналістам.
У свою чергу, компанія Excelerete Energy (США) заявила про плани виступити партнером в українському проекті і готова надати в оренду плавучий LNG-термінал, який буде використовуватися на першому етапі проекту.
"Ми маємо в своєму розпорядженні необхідне обладнання: у нас є вісім суден-терміналів, одне судно добудовується. А ще вісім суден є у наших партнерів", - сказав старший віце-президент Excelerete Energy Едвард Скотт.
Як повідомив голова Державного агентства України з інвестицій та управління національними проектами Владислав Каськів, крім зазначених компаній, існує низка інших, які вивчають питання про участь у проекті.
"Вчора під час 9-ї Ялтинської щорічної зустрічі "Ялтинська європейська стратегія" (YES) відбулася координаційна зустріч потенційних партнерів національного проекту "LNG-термінал" за участю міністра енергетики та вугільної промисловості Юрія Бойка. Було представлено сім компаній-потенційних партнерів, які представляють різні частини цього проекту", - сказав він.
За словами В.Каськіва, були присутні представники інвестиційного фонду Lazard, компаній Conlan & Associates Ltd., Gas Natural Fenosa, юридичної компанії Baker Botts. "Це така група ентузіастів, які зараз працюють разом як одна команда над тим, щоб реалізувати цей проект... Разом з тим проект залишається відкритим для нових учасників", - додав В.Каськів.
Як повідомлялося, будівництво LNG-терміналу в Україні розділене на два етапи. На першому етапі (запуск - 2016 рік) буде задіяно судно-термінал потужністю 5 млрд куб.м. газу на рік. На другому етапі (запуск - 2018 рік) буде побудований наземний термінал потужністю 10 млрд куб.м. газу на рік.
В рамках першого етапу будуть проведені днопоглиблювальні роботи (за рахунок коштів, залучених ДП "LNG-термінал" під державні гарантії, вартість - EUR121 млн), побудовано з'єднання з газопроводом середнього тиску протяжністю близько 10 км (за кошти ДК "Укртрансгаз"), встановлено орендоване судно-термінал.
На другому етапі, крім спорудження наземного терміналу (за кошти консорціуму інвесторів, вартість - EUR735 млн), необхідно побудувати з'єднання з газопроводом високого тиску (схема фінансування обговорюється, вартість - EUR113 млн).
Проект передбачає будівництво СПГ-терміналу в районі м. Південне поруч з нафтовим терміналом ПАТ "Укртранснафта" і МТП "Південний".
Enagas SA, найбільший гравець на газовому ринку Іспанії, експлуатує мережу газопроводів, а також низку LNG-терміналів в цій країні.
Excelerete Energy відкрила свій перший LNG-термінал у 2005 році. На сьогодні управляє 11 терміналами по всьому світу, ще 15 терміналів перебувають на різних етапах будівництва.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас