Росія шантажує Україну Митним союзом — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Росія шантажує Україну Митним союзом

Енергетика
1470
Вартість російського газу для України, яку українська сторона називає завищеною, може бути знижена у разі вступу Києва до Митного союзу.
Про це заявив віце-прем'єр уряду Росії Аркадій Дворкович.
"Члени Митного союзу отримують усілякі переваги в рамках співробітництва в МС. Якщо Україна хоче особливих відносин з Росією, то їй, можливо, варто вступити до Митного союзу. Якщо "Газпром" буде знижувати ціну на газ і втрачати прибуток - а втрати будуть мільярдні, то нам потрібно шукати переваги - відновити співпрацю в автомобілебудуванні, літакобудуванні, металургії та інших галузях", - сказав Дворкович.
Він також повідомив, що ціна на газ для України за чинним контрактом формувалася "Газпромом", і уряд Росії не брав участь в цьому процесі. "Ми віримо в ринок, ми не втручаємося в переговори "Газпрому" з його партнерами. Іноді нас просять, в тому числі і українські партнери, але ми не втручаємося", - сказав він.
Нагадаємо, що згідно з підписаними газовими контрактами у 2009 році Україна взяла на себе зобов'язання закуповувати прописані в договорі обсяги палива. У разі невиконання зобов'язань українською стороною, Росія вправі накласти на "Нафтогаз" штрафні санкції. Також відзначимо, що "газові переговори" між державами тривають з 2010 року, але так ні до чого і не привели - ціна на газ з кожним періодом тільки зростає. Зокрема, 7 вересня, "Нафтогаз" перерахував російському монополісту близько $890 млн за ціною - близько $426/тисячу кубометрів. При цьому з жовтня, за даними джерел, вартість російського газу підвищиться до $430.
Крім того, прем'єр-міністр Микола Азаров заявив, що Україна дуже обережно ставиться до відносин з Митним союзом.
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас