Член фінрегулятора Монголії: У нас, на відміну від України, єдиний регулятор для фінансових ринків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Член фінрегулятора Монголії: У нас, на відміну від України, єдиний регулятор для фінансових ринків

483
На регіональному семінарі фінрегулятора, організованому Нацкомісією з цінних паперів та фондового ринку України, заступник голови регулятора Монголії Базархуу Даарджамба розповів "Делу", як розвивається їх фондовий ринок і чим він відрізняється від українського.
Пан Даарджамба, розкажіть коротко про те, як регулюється фондовий ринок у вашій країні?
Напевно, головна відмінність фінансових ринків Монголії від України полягає в тому, що у нас є єдиний регулятор. Основним сегментом ще з 90-х років, звичайно, є банківський сектор. Але останнім часом на ринку стали розвиватися нові "осередки" фінансової структури - ринок цінних паперів, страховий ринок, кредитні спілки. Всі вони функціонували, проте до недавнього часу фактично не мали регулятора.
Коли єдиний регулятор був створений?
Закон про регулювання фінансового ринку парламент Монголії видав у 2006 році. Відповідно до закону, всі сегменти фінансових ринків стали піднаглядними Комісії фінансового регулювання.
Як це відбилося на розвитку фінансових ринків?
За 6 років нашої роботи було багато досягнуто. Наприклад, активи страхових компаній за останні роки збільшилися в 3-4 рази, а співвідношення капіталізації наших компаній на фондовому ринку до ВВП країни зросло до 30%.
А наскільки розвинена біржова торгівля в Монголії?
У Монголії працює одна фондова біржа і єдиний депозитарій. Обсяг біржової торгівлі в 2011 році склав 250 млн. доларів (в Україні - 30 млрд. доларів в минулому році), а це великий стрибок для нас. Незважаючи на невелику кількість торговців цінними паперами в Монголії, обсяги біржової торгівлі постійно демонструють зростання.
Український фондовий регулятор зараз багато уваги приділяє інтеграції зі світовими ринками, наприклад, питанню допуску цінних паперів іноземних емітентів на наші біржі. Що робиться в цьому напрямку в Монголії?
Наш ринок цінних паперів зараз переживає структурну реорганізацію. Ми працюємо в цьому напрямку спільно з Лондонською фондовою біржею, яка займається побудовою нашої фондової інфраструктури, зокрема, нашої єдиної державної фондової біржі. Зараз з колегами із Британії ми оновлюємо і встановлюємо електронну систему торгів цінними паперами Millennium IT, яка вже успішно працює в 20 країнах світу.
На якому етапі розвитку ринок спільного інвестування?
Наскільки мені відомо, у вас недавно була схвалена вже нова редакція закону про ІСІ. У Монголії ринок інвестфондів поки ще не розвинений. Їх функціонування не врегульовано законодавчо, і документ лише на стадії розробки.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас