Хто змусить провайдерів підвищити тарифи на інтернет? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Хто змусить провайдерів підвищити тарифи на інтернет?

2699
Законопроект про створення фонду універсальних послуг зможуть схвалити вже після виборів. Про це заявив голова НКРЗІ Петро Яцук.
Нагадаємо: 5 липня НКРЗІ схвалила за основу проект закону України "Про внесення змін до деяких законів України у зв'язку із створенням Фонду загальнодоступних телекомунікаційних послуг". У разі його створення, оператори та провайдери будуть змушені додатково вносити до Фонду спеціальний збір у вигляді надбавки до тарифу на свої послуги.
Проект законодавчих змін передбачає, що платниками цього збору стануть юридичні та фізичні особи, які є споживачами телекомунікаційних послуг, а розмір збору становитиме 3,5% від вартості будь-яких телекомунікаційних послуг.
Кошти від цих платежів, які оцінюються понад 1,6 млрд. грн. на рік будуть спрямовані на розвиток зв'язку в сільських і гірських районах і компенсацію збитків від надання послуг за державними тарифами.
У НКРЗІ, не дивлячись на всі побоювання суб'єктів IT-ринку, повідомляють, що законопроект спрямований головним чином на те, щоб гроші не йшли з галузі. Експерти ж відзначають, що запропонований законопроект не відповідає ні європейській законодавчій практиці, ні здоровому глузду. Перед тим як створювати фонд, необхідно провести моніторинг ринку ІКТ, для отримання інформації про поточний стан рівня забезпеченості населення телекомунікаційними послугами.
Представники компаній "Київстар", "МТС Україна", "Астеліт" (ТМ life :)) і "Українські радіосистеми" (ТМ Beeline) вважають, що така схема формування фонду не сприятиме вирішенню головного його завдання - модернізації мережі фіксованого зв'язку, 40% якої є застарілими. Для її модернізації необхідно більше $1 млрд., щоб зібрати цю суму, потрібні десятки років. Крім того, на думку учасників ринку, такі фонди необхідні для тих країн, в яких фіксований зв'язок є основним видом комунікації.
"Так, у світі є досвід формування подібних фондів, є різні механізми їх реалізації. Але це все вторинне. Найважливіше питання - яку проблему ми будемо вирішувати, які універсальні послуги будемо пропонувати для споживача, і як будемо вимірювати просування до мети. Тільки тоді, коли буде чітке розуміння мети, заради якої створюється фонд і відбуваються відрахування, набагато простіше відповісти на запитання - "Як правильно це зробити? ", - пояснює виконавчий директор компанії "Астеліт" Олександр Барінов.
В Інтернет асоціації України відзначають: "Подібні речі, перш ніж вони можуть бути схвалені, повинні бути детально проаналізовані та вивчені з урахуванням світового досвіду, з урахуванням демографічного і соціального стану нашої країни, з урахуванням інших показників, які впливають на працездатність фонду універсальних послуг. Інакше, він призведе до нестабільної ситуації на ринку ІКТ, до збитковості малого та середнього бізнесу і знизить інвестиційну привабливість галузі в цілому. А в умовах світової кризи, такі нововведення тільки підсилять і прискорять неминучий процес дестабілізації галузі, яка досі має переважну частину у формуванні ВВП (валового внутрішнього продукту) країни".
На сьогоднішній день підприємства сфери інформаційного-комунікаційних технологій (ІКТ) формують 4% ВВП України. Про це заявив Голова НКРЗІ Петро Яцук вчора, під час відкриття Міжрегіонального форуму Міжнародного союзу електрозв'язку (МСЕ) "Актуальні питання регулювання у сфері телекомунікацій та користування радіочастотним ресурсом для країн СНД і Європи". Сукупно в галузі ІКТ, за словами голови НКРЗІ, працює 16,6 тис. компаній. Чисельність їх персоналу досягла 240 тис. осіб, що становить 2% від кількості зайнятого населення країни.
Тому регуляторна політика держави повинна враховувати інтереси учасників ринку, які віддають в бюджет країни немалі гроші. "Наша компанія провела спеціальне дослідження і з'ясувала: зростання широкосмугового Інтернету на 10% призводить до зростання ВВП на 1%. Кожна тисяча широкосмугових підключень створює 80 робочих місць. Отже, кращий Інтернет - краще життя в країні", - пояснює віце-президент шведської компанії-виробника телекомунікаційного устаткування Ульф Пехерсон.
За матеріалами:
Коментарі
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас