Столичний ринок нерухомості невеликими темпами рухається до дна - експерт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Столичний ринок нерухомості невеликими темпами рухається до дна - експерт

Нерухомість
2917
На ринку житлової нерухомості Києва спостерігається повільне зниження цін, при цьому істотних змін до кінця цього року не передбачається, вважає голова національної ради Ріелторської палати Олександр Бондаренко.
"Нічого істотного на ринку не відбувається. Зараз ми в тій ситуації, коли спокійно, невеликими темпами, йдемо до "дна". "Дна" - в сенсі найнижчих цін, які можуть бути на ринку нерухомості. Цей рух до "дна" дуже повільний. До кінця року ця тенденція не зміниться, якщо не буде якихось катастрофічних подій - не обов'язково на ринку нерухомості, але і на валютному ринку, в цілому в державі, які істотно змінять картину", - сказав він на прес-конференції в Києві в четвер.
На думку О.Бондаренка, якщо курс гривні до долара не перейде рубіж 8,5/$1, тоді ціни істотно не зміняться.
За його словами, в даний час в Україні немає передумов, які можуть покращити ситуацію на ринку житла. Мова йде про наявність реально доступної для населення іпотеки під 10-11% річних у гривні, про зростання добробуту населення тощо.
У свою чергу, президент Союзу фахівців з нерухомого майна Олександр Рубанов додав, що ринку також не додає оптимізму і введення нових правил реєстрації нерухомості: поки ще не зрозуміло, як це буде відбуватися і які будуть розцінки.
На його думку, в цілому за рік зниження вартості житла в Києві складе 10-12%.
Як зазначив О. Рубанов, якщо раніше було вигідно вкладати гроші в житло, то сьогодні ситуація змінилася.
За даними експертів, через недовіру населення до первинного ринку житла в Києві, як і раніше, зберігається розрив у вартості первинного і вторинного житла на 50%: середня вартість 1 кв. м на первинному ринку становить $1 тис., на вторинному - $1,5 тис.
На думку О.Бондаренка, ця різниця повинна складати десь 20% і "рано чи пізно ми до цього прийдемо".
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас