Банки ЄС зберігають зв'язки з Іраном, незважаючи на міжнародні санкції — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банки ЄС зберігають зв'язки з Іраном, незважаючи на міжнародні санкції

164
Як мінімум кілька європейських банків, які пообіцяли припинити роботу з Іраном після введення міжнародних санкцій, продовжують операції на мільярди євро з іранськими компаніями і закордонними підприємствами, у яких є інтереси в цій країні, пише The Wall Street Journal.
На відміну від США, де санкції регламентуються більш жорстко, в Європі вимоги і заборони м'якіші, тому банки навряд чи будуть офіційно звинувачені в якихось порушеннях. Проте у разі підтвердження інформації про іранські операції їм загрожує публічний скандал і охолодження відносин зі США.
Згідно з відомостями регуляторів, Deutsche Bank в минулому році провів операції в Ірані на $2,8 млрд і, мабуть, працює з Ісламською республікою і зараз. Бізнес в Ірані продовжують вести французький BNP Paribas SA, іспанський Banco Santander, нідерландський ING Groep NV і британський HSBC Holdings.
Точні обсяги операцій не відомі, проте проведене WSJ розслідування показує, що європейські банки як мінімум тримають мільярди євро в довгострокових договорах торгового фінансування з іранськими компаніями та організаціями.
Деякі європейські фінкомпанії заявили, що припинили пошук нових ділових можливостей в Ірані і намагаються згорнути відносини з існуючими клієнтами, проте юридичні ризики (наприклад, у зв'язку з одностороннім розірванням договору) у багатьох випадках занадто великі. Топ-менеджери низки банків стурбовані, що їм доведеться вибирати між високими фінансовими та юридичними ризиками та загрозою отримати репутацію компанії, яка не виконує дані обіцянки.
Тим часом Societe Generale не так давно повністю відмовився від бізнесу в Ірані, пославшись на зрослі політичні ризики та логістичні труднощі. У травні цього року французька банківська група закрила представництво в Ірані і повернула свою ліцензію на банківську діяльність центральному банку країни. Робота з іранськими клієнтами була припинена ще в лютому.
У 2010 році в США був ухвалений закон, який вимагає від американського міністерства фінансів припинення доступу до фінансової системи країни для будь-якого іноземного банку, який підтримує стосунки з іранськими компаніями, організаціями, приватними особами, що увійшли в "чорні списки" ООН або США.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас