Ставка зіграла — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ставка зіграла

Валюта
4759
Порятунок Нацбанком національної валюти від девальвації вилився у кризу гривневої ліквідності. У результаті ставки овернайт на міжбанку досягли майже річного максимуму, перевищивши 27%. Учасники ринку вважають, що ситуація залишиться такою ж нестабільною аж до парламентських виборів. У зв'язку з дефіцитом ресурсів вони чекають підвищення вартості позикових коштів і скорочення кредитування економіки.
На міжбанківському ринку загострився дефіцит гривневої ліквідності. На початку тижня залишки на кореспондентських рахунках банків різко впали майже на 4 млрд грн - до 15,7 млрд грн. Це призвело до швидкого підвищення ставок на короткострокові ресурси. За даними НБУ, у вівторок вартість кредитів овернайт у середньому склала 27,2%. Це найвищий рівень з листопада 2011 року - тоді овернайт досяг 31,2%. Протягом першої половини 2012 року ціна "нічних" кредитів становила від 1,8% до 10,6% і лише 18 червня досягла 21,9%. Нацбанк ще не оприлюднив середню ставку вчорашніх торгів, проте, за даними системи TRData, вартість ресурсів коливалася в межах 25-30%. "Більш-менш комфортний для нормальної роботи системи залишок коштів на коррахунках - приблизно 18 млрд грн, а нормальний - 22 млрд грн. Падіння цього показника нижче 18 млрд грн автоматично тягне за собою зростання відсоткових ставок по гривні на міжбанківському кредитному ринку", - говорить заступник голови правління-скарбник Банку Національний кредит Дмитро Власов.
Учасники ринку пояснюють, що дефіцит гривні став прямим наслідком дій Нацбанку, який активно скуповує її на ринку. "НБУ стискає вільну гривневу ліквідність для того, щоб банки не могли купувати долари і тим самим дестабілізувати курс, як це було тиждень тому, коли кілька комерційних банків почали скуповувати валюту за кошти, отримані від НБУ як рефінансування", - говорить головний аналітик Брокбізнесбанку Олександр Федик. Як повідомляв "Ъ", 31 серпня центробанк видав річне рефінансування на 3,8 млрд грн, частина з якого була спрямована на валютні спекуляції, що спричинило за собою зростання курсу долара. Своїми інтервенціями Нацбанку вдалося знизити курс - зараз долар торгується на міжбанку на рівні 8,1 грн. Крім того, зниження обсягів коштів на коррахунках пов'язане із сезонними факторами. "Як правило, восени відзначається активізація реального сектора і відтік коштів з банківської системи в цілому", - відзначає голова правління Банку Форум Вадим Березовик.
Учасники ринку відзначають, що ресурси будуть дорогими і далі. "Залишки вже досягли 17,3 млрд грн, що вже краще, ніж 15,57 млрд грн, але цього все одно недостатньо, щоб ставки знизилися значно, - говорить Дмитро Власов. - Дорога гривня на грошовому ринку - це завжди погано. Важко говорити напевно, адже бували ситуації і гірші, хоча рівня 60% ставки навряд чи досягнуть". Найдорожче овернайти коштували на початку 2009 року - вони коливалися в межах 30-70%. Поява додаткових ресурсів на ринку може знизити вартість гривні. "Вже найближчим часом на ціну ресурсів на міжбанку вплине планове погашення ОВДП, яке призведе до зниження ставок за кредитами овернайт до 15-18%", - вважає директор казначейства і фінансових інститутів банку "Надра" Тарас Кияк.
Вчора Мінфін погасив папери на 2,61 млрд грн, наступне погашення на 1,3 млрд грн заплановано на 19 вересня. Однак протягом найближчих декількох місяців ситуація на міжбанку буде нестабільною. "Вона залишиться напруженою аж до парламентських виборів, а можливо, і після них. Подібні різкі стрибки ставок і курсу відбуватимуться все частіше", - упевнений Олександр Федик.
Зростання вартості ресурсів загрожує економіці заморожуванням кредитування. "Це вже траплялося, і не раз. Коли в листопаді минулого року відсоткові ставки рвонули вище 20%, багато банків призупинили видачу нових кредитів підприємствам реального сектора, залишивши тільки діючі кредитні лінії. Та й то - видавали кредити тільки в рамках існуючого кредитного портфеля, - говорить Дмитро Власов. - Втім, я не вважаю, що ситуація з гривневим голодом затягнеться. Вважаю, регулятор вступить в гру і наситить ринок ліквідністю в національній валюті".
Дефіцит ліквідності може також вплинути на вартість кредитних ресурсів для населення. "Якщо міжбанківські ставки затримаються на такому рівні надовго, то це призведе до зростання ставок за споживчими кредитами. Кредитування економіки, в тому числі і роздрібне, може знизитися до критичного рівня, оскільки все менше позичальників будуть згодні користуватися такими дорогими ресурсами. Банкам у свою чергу цікавіше зараз залучати кошти, а не нарощувати кредитні портфелі", - вважає Олександр Федик. Крім того, найближчим часом можлива активізація продажу валюти. "Оскільки учасники ринку, які відчувають потребу в гривні, можуть бути змушені продавати валютні кошти, можливе зростання пропозицій з продажу валюти на ринку Forex", - припускає Вадим Березовик.
Олена Губар
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас