Одна аптека на 5 тис. людей: МОЗ обмежить кількість аптек — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Одна аптека на 5 тис. людей: МОЗ обмежить кількість аптек

2809
Державна служба з лікарських засобів хоче скоротити кількість аптек, виходячи з норми "одна аптека на п'ять тисяч людей". Тому Міністерство охорони здоров'я навіть запропонувало свої зміни до ліцензійних умов, що стосуються "пішохідної доступності" до аптек. Пропонувалося, що відстань між ними повинна бути не менше 300 метрів в місті і 400 метрів у районних центрах.
Свою пропозицію Держслужба з лікарських засобів підкріплює практикою європейських країн, де такі норми давно діють.
Також стверджується, що нововведення істотно підвищить якість обслуговування покупців. "Не все так райдужно, - заперечує юрист юридичної компанії "Алексєєв, Боярчуков і партнери" Ірина Кізленко. - Ця ініціатива, перш за все, не узгоджується з нормами антимонопольного законодавства. Якщо пропоновані нововведення реалізуються в життя, конкуренція на ринку фармацевтичного рітейлу знизиться до мінімуму, а доступ до лікарських засобів для певної частини населення буде обмежений тільки однією аптекою, яка буде посідати своєрідне становище монополіста в районі або кварталі. Більше того, у решти аптек виникне велика спокуса домовитися між собою і встановити єдині ціни".
Підштовхне їх до цього кілька причин, вважає юрист. По-перше, вони швидко впізнають один одного. А, по-друге, цінова змова можлива, якщо по сусідству не будуть з'являтися конкуренти з нижчою ціною. У той же час підприємці, які хотіли і могли б запропонувати людям дешевші медикаменти, будуть обмежені у своєму праві відкривати аптеки на тій території, де вже є інша точка.
Приємна новина полягає в тому, що навіть в разі реалізації цієї ініціативи на практиці фармацевти зможуть її легко оскаржити. "Якщо чиновники вирішать обмежити кількість аптек шляхом внесення змін до наказу Державної інспекції з контролю якості лікарських засобів, можна оскаржити законність цієї ініціативи в адміністративних судах. Якщо внесуть відповідні зміни в Закон України - потрібно буде подавати конституційне звернення до Конституційного Суду, щоб той дав його офіційне тлумачення", - резюмує Кізленко.
За матеріалами:
Ізвестія в Украінє
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас