Арбузов звинуватив українських експортерів у створенні штучного дефіциту платіжного балансу країни — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Арбузов звинуватив українських експортерів у створенні штучного дефіциту платіжного балансу країни

1792
Дефіцит платіжного балансу України за підсумками цього року, імовірно, може скласти $4,5 млрд, однак він багато в чому штучний через небажання українських експортерів повертати валютну виручку в країну, заявив голова Національного банку України Сергій Арбузов.
"Виручка не працює. Це штучний дефіцит платіжного балансу", - сказав він, виступаючи на всеукраїнській нараді з питань підтримки реального сектора економіки, в Дніпропетровську у вівторок.
С.Арбузов уточнив, що валютні авуари українських підприємств за останні два роки збільшилися удвічі - з $5 млрд до $10 млрд.
"У нас є гроші. Давайте заведемо їх в країну. Давайте нормально працювати і не підвищувати собі ставки", - закликав голова Нацбанку представників бізнесу.
С.Арбузов додав, що НБУ два рази в цьому році знижував облікову ставку, яка зараз становить 7,5%, недавно провів тендер з рефінансування (на рік на суму 3,8 млрд грн - ІФ), а також ініціював ухвалення низки законів, що полегшують кредитування товаровиробника, і до кінця року розраховує на ухвалення ще кількох таких законів.
Голова Нацбанку визнав, що Україна кредитується недостатньо: банки стали залучати дуже дорогі запозичення і "не на дуже хороші терміни", при цьому залучити запозичення за кордоном досить складно і не тільки Україні.
У той же час, відзначив С.Арбузов, ділова активність позичальників також низька, техніко-економічні обґрунтування кредитних проектів, що подаються ними, та запропоноване забезпечення слабкі і ведуть до появи ризиків у банків, а, отже, - зростання ставок.
Ще однією перепоною голова Нацбанку назвав високу частку проблемних активів - 15%. "У цьому році ми знизили на 2% (частку проблемних активів - ІФ). Природний же стан речей для України - 7-8%", - сказав С.Арбузов.
Як повідомлялося, дефіцит платіжного балансу України в 2011 році склав $2,46 млрд, а за підсумками січня-липня цього року - $0,31 млрд, покращившись за липень на $0,81 млрд завдяки розміщенню єврооблігацій на $2 млрд.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас