Мінагропрод вводить обмеження на експорт пшениці — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мінагропрод вводить обмеження на експорт пшениці

Аграрний ринок
734
Щомісячний експорт пшениці з України, починаючи з листопада-грудня поточного року, не буде перевищувати 100 тис. тонн, вважає директор департаменту економічного розвитку аграрного ринку Міністерства аграрної політики і продовольства Сергій Кваша.
"Виконати ті контракти, які були підписані, і починаючи з листопада-грудня пшениця буде продаватися (на експорт - ІФ) по 50-100 тис. тонн максимум на місяць", - сказав він журналістам у Києві у вівторок.
За даними міністерства, експорт цієї культури в липні склав 369,2 тис. тонн, у серпні - 931,3 тис. тонн.
С.Кваша нагадав, що на початку вересня Мінагропрод і зерноторгові компанії, що працюють на внутрішньому ринку, досягли домовленості про те, що останні перенесуть акцент з експорту пшениці на продаж інших культур - ячменю і кукурудзи.
"Ми вважаємо, що обсяг контрактів, укладених щодо пшениці, на сьогодні досить великий, і ми їх (зернотрейдерів - ІФ) закликали до того, щоб зупинити експорт цієї позиції", - сказав він.
Директор департаменту висловив сподівання, що учасники ринку виконають узяті на себе зобов'язання щодо вивезення з країни в поточному МР не більше 4 млн тонн пшениці. Відзначивши, що обумовлені з експортерами обсяги можуть бути переглянуті в кінці жовтня, коли буде відома ситуація щодо врожаю кукурудзи.
С.Кваша припустив, що з урахуванням нинішніх темпів експорту Україна може вивезти запланований обсяг пшениці до лютого 2013 року. При цьому, за його словами, учасники ринку будуть самі розподіляти між собою обсяги експорту в рамках встановлених квот.
"Меморандум дає можливість одній і другій стороні у разі необхідності провести чергові збори, щоб скоригувати позиції", - додав він.
Як повідомлялося, Міністерство аграрної політики та продовольства України і зерноторгові компанії, що працюють на внутрішньому ринку, досягли домовленості про те, що в поточному МР з країни буде вивезено не більше 19,4 млн тонн пшениці, ячменю і кукурудзи.
Україна станом на 7 вересня експортувала 3,76 млн тонн зерна, в тому числі 1,67 млн тонн пшениці (з них 1,19 млн тонн продовольчої, 0,48 млн тонн - фуражної), 0,87 млн тонн ячменю, 1,18 млн тонн кукурудзи.
За прогнозами Мінагропроду, загальний експорт в 2012/2013МР з урахуванням продуктів переробки, а також інших зернових та зернобобових культур може скласти близько 21 млн тонн.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас