Тоні Блер отримав $1 млн працюючи посередником в угоді — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Тоні Блер отримав $1 млн працюючи посередником в угоді

579
Колишній прем'єр Великобританії Тоні Блер отримав мільйон доларів за три години роботи посередником у переговорах про злиття швейцарської трейдингової компанії Glencore і гірничодобувної Xstrata. Про це з посиланням на свої джерела повідомляє газета Daily Mail.
Сировинний трейдер оголосив про намір об'єднатися з гірничорудною компанією, в якій він вже володіє близько 30% акцій, ще в лютому. Однак керівництво Glencore досі не може домовитися з іншим великим акціонером Xstrata - фондом Qatar Holdings.
10 вересня керівництво Glencore таки погодилося поліпшити свою пропозицію з купівлі і конвертувати кожну акцію Xstrata в 3,05 акції сировинного трейдера. Такий коефіцієнт конвертації передбачає оцінку гірничорудної компанії в 36 млрд доларів, що на 17% вище від ринкової капіталізації Xstrata. Відзначимо, ринкова вартість самої Glencore - 25,3 млрд доларів.
Glencore - найбільший у світі сировинний трейдер. Бізнес компанії розділений на три сегменти: торгівля металами і мінералами, торгівля паливом та операції з сільськогосподарською продукцією. У першому півріччі 2012 року виручка склала 107,9 млрд доларів, чистий прибуток - 2,27 млрд доларів.
Керівництво сировинного трейдера підкреслило, що більше не буде покращувати умови поглинання. Представники Qatar Holdings раніше заявляли, що вважають справедливим коефіцієнт однієї акції Xstrata 3,25 акції об'єднаної компанії.
Xstrata входить до п'ятірки найбільших гірничорудних груп світу. Компанія веде бізнес в 26 країнах. Основні продукти - мідь і вугілля, компанія також веде видобуток цинку, нікелю та дорогоцінних металів. У першому півріччі 2012 року виручка склала 15,6 млрд доларів, чистий прибуток - 1,94 млрд доларів.
Хоча переговори ще не завершені, за даними Daily Mail, завдяки посередництву Блера, і його великим зв'язкам на Близькому Сході, Glencore вдасться умовити Qatar Holdings на операцію. За інформацією видання, кандидатуру Блера як посередника запропонував банкір Майкл Кляйн з Citigroup. Крім цього, колишній британський прем'єр є консультантом банку JP Morgan, який представляв інтереси Xstrata.
Відзначимо, Блер обіймає пост спеціального посланця Близькосхідного Квартету - Євросоюзу, Росії, США і ООН. "Люди такого рівня, які знають і сторону продавця, і сторону покупця, використовують своє становище для такого роду операцій. Але вони йдуть на такі кроки тоді, коли вже пішли з державної служби", - прокоментував Business FM віце-президент РСПП, голова правління Інституту сучасного розвитку Ігор Юргенс.
Блер став заробляти на консультаціях фактично відразу після відходу з державної служби. Спочатку колишній політик консультував американський банк JP Morgan; свої послуги Блер оцінив у 800 тисяч доларів на рік. Але потім цінник значно зріс: якщо його послуги коштували Zurich Financial Group близько 2,2 млн доларів на рік, то річний гонорар від уряду Казахстану за консультації перевищив 12 млн доларів.
Крім своєї посередницької діяльності, Тоні Блер відомий і як один з найбільш високооплачуваних ораторів. За даними газети Times, колишній голова уряду бере за 1 годину свого виступу близько 300 тисяч доларів. Для порівняння, інший колишній прем'єр Великобританії - Гордон Браун - отримує за свої виступи лише 100 тисяч доларів.
Крім того, Блеру як колишньому голові уряду призначається ще й державна пенсія - близько 100 тисяч доларів на рік.
За матеріалами:
bfm.ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас