Ціни на залізну руду: експерти розглядають "дно" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ціни на залізну руду: експерти розглядають "дно"

1453
В останні тижні серпня і в першій декаді вересня 2012-го цінова ситуація на ринку залізорудної сировини (ЗРС) нагадувала стрімке ковзання вниз з короткочасними призупиненнями. Минулого місяця "Дело" уже зазначало досягнення чергового історичного, як тоді здавалося, мінімуму - в 32-місячній перспективі - за рівнем залізорудних розцінок китайського спотового ринку. На той момент йшлося про цифри 105-109 дол за тонну матеріалу з 62% вмісту заліза (Fe) проти 120-125 дол на кінець липня - початок серпня поточного року.
Падіння з продовженням
Після закінчення декількох тижнів колишні показники цінового спаду здаються вже не стільки тривожними, скільки бажаними орієнтирами для виробників і постачальників ЗРС, не виключаючи й українські гірничо-збагачувальні комбінати (ГЗК). У понеділок, 10 вересня, повідомляють в ІГ "Арт Капітал" і ДП "Укрпромзовнішекспертиза", китайські спотові розцінки на ЗРС індійського походження з 62% вмістом Fe були зафіксовані на рівні 89 дол./тонна (умова: CIF порти Китаю). Причому в нинішній ситуації це означає ціновий позитив; в середині минулого тижня зазначений матеріал пропонувався за 86,9 дол./тонна, або на 35% дешевше, ніж ще на початку липня поточного року.
Підйом в цінах на руду, втім, за ці кілька тижнів був не єдиним. 31 серпня вартість залізної руди також дещо підвищувалася - до 89,4 дол./тонна, або на 70 центів проти позначки попереднього дня. Тоді іноземні аналітики обережно висловлювалися в тому дусі, що подібне, нехай незначне, але зростання "може сигналізувати про початок стабілізації в секторі". Однак подальший, хоча й теж невеликий в абсолютному вираженні спад надій західних аналітичних агентств не підтвердив. У їхніх оцінках почав превалювати ціновий песимізм.
Ще до "одноденної серпневої стабілізації" в Morgan Stanley спрогнозували можливість здешевлення ЗРС в поточному році до 75 дол за тонну (для порівняння: середні спотові ціни на 62%-ву руду, що поставляється в КНР, у II кварталі 2012 року склали 145 дол./тонна). Підстава для такого прогнозу була виведена з показників скорочення попиту на залізорудний матеріал з боку меткомпаній Китаю, з одного боку, і даних щодо приросту складських запасів руди в портах цієї країни ("плюс" 3,4% з березня по кінець серпня), з іншого.
У вересні своє розуміння тенденцій оповістили і в Goldman Sachs, аналітики якого заявили Reuters: існує високий ризик того, що ціни на залізну руду знову будуть знижуватися в майбутні місяці "на тлі падіння довіри щодо розвитку економіки Китаю". Прогнозистів не зупиняють і заяви китайської влади про готовність "почати вливання" 1 трлн. юанів (157 млрд. дол) у розвиток інфраструктурних проектів в Піднебесній. Досить багато експертів просто не вірять, що настільки грандіозна програма фінансування в стані позитивно вплинути на китайську економіку ще до завершення цього року.
Український же аспект всієї цієї рудно-цінової історії - в грошовому інтересі вітчизняних виробників ЗРС. Для українських гірничо-збагачувальних комбінатів Китай є одним з основних експортних ринків. У першому півріччі-2012 приблизно 45% з порядку 17,1 млн. тонн української експортної ЗРС було поставлено саме в КНР. І зниження місцевих цін на руду повинно через деякий час відбитися на інтересах наших ГЗК, багато щомісячних та квартальних зовнішньоторговельних контрактів яких прив'язані до спотових розцінок на неї в портах Китаю.
Намітки стабілізації?
Вітчизняні аналітики зараз не беруться оцінювати рівень можливих грошових втрат українських ГЗК від китайських цінових провалів по ЗРС - занадто "хиткою" виглядає ситуація в даній сфері. Хоча у них є і своє пояснення причин "спадного тренда", і припущення щодо подальшого розвитку подій. "Якщо в січні-травні 2012 року китайські металурги щомісяця імпортували в середньому близько 62 млн. тонн ЗРС, то в літні місяці потреба в імпортній руді скоротилася до 58 млн. тонн. Це стало одним з чинників падіння залізорудних цін поряд із загальною нестабільністю світової економіки та уповільненням економічного зростання в самому Китаї", - пояснив економіст відділу інвестиційного консалтингу ІК "Альтана Капітал" Олександр Кушнарьов.
На переконання експерта, подальша ситуація з розцінками на ЗРС чимало буде залежати від того, як швидко китайська металургія зможе "поглинути" складські та портові запаси руди, накопичені в попередні місяці. При цьому Олександр Кушнарьов прогнозує наступне: "Ціни на ЗРС, на нашу думку, досягли свого дна. Ближче до завершення вересня ймовірний відновний рух. В III кварталі цього року середня ціна на руду з вмістом заліза 62% на китайському спотовому ринку, за нашими оцінками, складе близько 110 дол./тонна на умовах постачання CFR, в IV кварталі - 100 дол./тонна".
Директор з розвитку проекту "Дельфіка" (ДП "Укрпромзовнішекспертиза") Павло Перконос стверджує, що спад спотових цін на руду був викликаний підвищенням внутрішньокитайського обсягу її видобутку: "Якщо рівень виплавки сталі в КНР за 7 місяців 2012 року збільшився, за інформацією SteelHome, на 1,4% проти січня-липня 2011-го, то видобуток залізної руди в країні за той же період зріс більш ніж на 15,8%. Це дозволило істотно скоротити потребу місцевих металургів в імпортній ЗРС, і спотові ціни на неї почали знижуватися. Але зараз, за деякими оцінками, близько третини гірничодобувних компаній в КНР, при нинішньому рівні цін на ЗРС, просто не в змозі ефективно/прибутково працювати". З урахуванням цих доводів Павло Перконос погоджується, що спотовий ринок руди досяг свого цінового дна, і найближчим часом можливий вже їх ціновий відскік.
Старший аналітик ІГ "Арт Капітал" Дмитро Ленда, в свою чергу, вважає, що понеділкове збільшення ціни на руду могло бути викликане зниженням її запасів в КНР, що спостерігалося на початку вересня. При всьому тому він далеко не впевнений, що це підвищення може свідчити про початок вартісної стабілізації на даному ринку.
Хотілося б, однак, вірити, що перший місяць осені-2012 все ж завершить рудно-ціновий слалом цього року. Адже сировинний сектор у вітчизняному ГМК - один з небагатьох, де в січні-серпні 2012 року продемонстрували послідовне зростання в обсягах видобутку і виробництва. На відміну, скажімо, від вітчизняної металургії або трубного виробництва. Дана обставина, за відносно високих цін на ЗРС, ще влітку дозволяла розраховувати, що втрати в тій же чорній металургії України будуть дещо скомпенсовані успішною діяльністю ГЗК. Якщо ж ціновий спад по руді продовжиться ще й на другий місяць осені, то ці надії цілком можуть "конвертуватися" у збитки гірничо-металургійних холдингів України.
Сергій Кукін
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас