Україну затискають у позови — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україну затискають у позови

2161
У п'ятницю стало відомо, що Господарський суд Києва прийняв до розгляду позов міністерства оборони Росії про стягнення з Кабінету міністрів $405,5 млн боргу корпорації "Єдині енергетичні системи України" (ЄЕСУ). Відкрито в партії "Батьківщина", чий лідер Юлія Тимошенко очолювала ЄЕСУ в 1995-1997 роках, назвали судовий процес спробою режиму Віктора Януковича очорнити її.
У той же час джерела "Ъ" в опозиції зазначають, що влада опинилася в непростій ситуації - заплатити Росії або визнати, що Юлія Тимошенко злочину не скоювала.
Постанову про прийняття до розгляду позовних вимог Міноборони РФ до уряду Господарський суд Києва ухвалив ще 5 вересня, але оприлюднена вона була тільки в п'ятницю. "На розгляд Господарського суду Києва передані позовні вимоги міністерства оборони Російської Федерації до Кабінету міністрів України за участю третіх осіб - закритого акціонерного товариства з іноземними інвестиціями "Промислово-фінансова корпорація "Єдині енергетичні системи України""(ЄЕСУ; в 1995-1997 роках очолювалася Юлією Тимошенко. - "Ъ"), Державної казначейської служби України - про стягнення 3,2 млрд грн ($405,5 млн. - "Ъ"), - зазначається в постанові, опублікованій на сайті єдиного державного реєстру судових рішень. - Суд перейшов до розгляду справи по суті, заслухавши пояснення представників сторін".
Як відомо, Служба безпеки України в жовтні 2011 року висунула проти Юлії Тимошенко звинувачення в спробі перевести на державу $405,5 млн боргу корпорації ЄЕСУ перед Міноборони Росії (див. "Ъ" від 13 жовтня 2011 року). Кримінальну справу було порушено за ч. 2 ст. 15 КК ("замах на злочин") і ч. 5 ст. 191 КК ("привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем в особливо великих розмірах або вчинені організованою групою"; карається позбавленням волі на термін до 12 років). "Тимошенко обвинувачується в тому, що, будучи президентом і фактичним власником корпорації ЄЕСУ, за попередньою змовою з колишнім прем'єром Павлом Лазаренком вчинила замах на розтрату коштів державного бюджету в особливо великих розмірах шляхом покладання на Кабінет міністрів зобов'язань приватної корпорації ЄЕСУ перед Міноборони Росії на суму $405,5 млн", - заявляв раніше керівник головного слідчого управління СБУ Іван Дерев'янко. Сам борг сформувався в результаті невиконання умов контракту, укладеного між ЄЕСУ та оборонним відомством, - українська компанія зобов'язалася поставити російським військовим будматеріали, натомість отримавши від Росії газ на $405,5 млн. Росія свої зобов'язання виконала, ЄЕСУ - ні, заявляли слідчі СБУ в минулому році.
Слід зазначити, що в п'ятницю прес-служба Міністерства юстиції анонсувала екстрений брифінг керівництва відомства, присвячений позову Міноборони РФ, проте захід було скасовано. Замість цього Мін'юст поширив заяву заступника міністра юстиції Дмитра Ворони, який стверджує, що в цьому судовому процесі міністерство буде захищати інтереси держави: "Міністерство буде доводити, що надані Російській Федерації урядові гарантії не були оформлені належним чином, і можна говорити про задекларовану готовність Кабінету міністрів тільки сприяти погашенню даного боргу".
Він підкреслив, що, на думку Мін'юсту, "борги, які створюються суб'єктами підприємницької діяльності, повинні погашатися самими суб'єктами, їх засновниками або керівниками, дії яких призвели до утворення боргу".
Інформація про прийняття до розгляду госпсудом позову Міноборони РФ послужила приводом для різкої заяви партії "Батьківщина". "Черговий виток розкручування історії з неіснуючими боргами корпорації ЄЕСУ перед Міністерством оборони РФ - це слабка спроба режиму Януковича напередодні виборів ще раз очорнити ім'я Юлії Тимошенко, - йдеться в заяві партії. - Хочемо нагадати панові Януковичу як творцеві такого "свіжого" і "неординарного" піар-ходу, що його власний уряд в особі міністра юстиції Олександра Лавриновича вже неодноразово спростовував існування цього боргу".
Судову перспективу позову Міноборони РФ в партії "Батьківщина" поки не коментують. "Мені нічого сказати з цього приводу", - заявив учора "Ъ" захисник пані Тимошенко Сергій Власенко. Його колеги по фракції "БЮТ-Батьківщина" на умовах off-record відзначають, що відмова українського суду визнати претензії Міноборони РФ вигідна Юлії Тимошенко. "Цей позов просто подарунок для нас, тому що, якщо суд відмовить росіянам у задоволенні позову, то фактично визнає, що ніякого боргу перед Міноборони Росії в українського Кабміну немає, а значить, і немає предмета злочину Юлії Тимошенко, - сказав співрозмовник "Ъ". - Якщо ж позов буде задоволений, то за можливість третирувати у цій справі Юлію Тимошенко Віктору Януковичу доведеться заплатити понад 3 млрд грн".
Валерій Кучерук
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас