В Україні з'явилась "псевдоорганічна" продукція - точка зору — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Україні з'явилась "псевдоорганічна" продукція - точка зору

Аграрний ринок
2000
В Україні зростає попит на органічну продукцію. Паралельно збільшується і кількість виробників, які хочуть заробити на "органічності" продуктів харчування, не пройшовши відповідну сертифікацію.
Таку думку висловив Євген Милованов, голова правління Федерації органічного руху України.
За його словами, в останні кілька років з'явилися виробники, які пишуть на упаковках своєї продукції "органічна", проте ніяк не підтверджують істинність цієї інформації. Вони не проходять необхідну сертифікацію незалежними контролюючими організаціями.
"Ніхто не говорить, що це продукти низької якості. Однак виробнику потрібно вірити на слово, що його продукція дійсно є органічною", - продовжує експерт.
Найбільше псевдоорганічних продуктів з'являється в Києві і в Київській області, що пов'язано з більш високим попитом киян на таку продукцію.
За словами Євгена Милованова, як псевдоорганічні продукти часто продаються яйця, молочні продукти, чаї.
"Для того щоб продукція була дійсно органічною, виробнику необхідно пройти перехідний період, який нерідко триває до 3 років. В цей період про великі доходи говорити не варто. Не всі виробники та фермерські господарства готові на це", - говорить Василь Піндус, голова правління асоціації "Біолан Україна", яка об'єднує виробників органічної продукції.
Однією з причин такої ситуації є відсутність необхідної законодавчої бази. В Україні на законодавчому рівні досі не регламентовано виробництво та маркування органічної продукції.
"В останні кілька років було розроблено декілька законопроектів, проте жоден з них ухвалений не був. Ми сподіваємося, що ситуація зміниться в першому півріччі 2013 року, коли буде схвалений необхідний технічний регламент", - резюмує президент всеукраїнської громадської організації "Жива планета" Світлана Берзіна.
Обсяг внутрішнього ринку споживання органічної продукції в 2011 році становив близько 5,1 млн. євро, що в два рази більше від показників 2010 року і практично в дев'ять разів більше від показників 2005 року.
У 2011 році в Україні було сертифіковано як органічні 270,3 тис. га сільгоспугідь, що на 11,7% більше, ніж у 2005 році. Кількість фермерських господарств, які зацікавлені у виробництві органічної продукції, постійно збільшується. Зараз їх 155.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас