Греція знайшла новий спосіб порятунку економіки - вимагати від Німеччини відшкодувати збитки від нацистської окупації — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Греція знайшла новий спосіб порятунку економіки - вимагати від Німеччини відшкодувати збитки від нацистської окупації

2413
Греція всіма силами намагається знайти фінансові кошти, щоб задовольнити вимоги міжнародних кредиторів. Питання про стягнення компенсації за злочини нацистів виникло з новою силою у зв'язку з візитом міністра фінансів Греції в Берлін.
Парламент Греції обговорює питання про стягнення репарацій з Німеччини за нацистську окупацію під час Другої світової війни, оскільки, за словами заступника міністра фінансів країни Христоса Стайкураса, Греція ніколи не відмовлялася від права на таку компенсацію.
Згідно з підрахунками спецкомісії грецького Мінфіну, Німеччина, як і раніше, винна Афінам близько 7,5 млрд євро. Раніше називалися суми близько 70 млрд євро, а Національна рада з витребування німецьких боргів стверджувала, що Греція має право на отримання 162 млрд євро, включаючи індивідуальні виплати жертвам нацистських злочинів.
"Німецькі репарації - це складне питання з юридичної точки зору, яке повинно розглядатися на міжнародному рівні відповідно до норм міжнародного права", - сказав Стайкурас під час засідання парламенту Греції.
Під час останньої виборчої кампанії депутати з партії "Незалежні греки" закликали Афіни вимагати від Німеччини компенсацію за збиток, завданий країні під час нацистської окупації. Під час Другої світової війни Греція була змушена давати фінансові кошти в борг нацистській Німеччині, і вони не були повернуті Афінам.
Питання про виплату репарацій виникло з новою силою у зв'язку з візитом міністра фінансів Греції Янніса Стурнараса в Берлін, 4 вересня, де він зустрічався зі своїм німецьким колегою Вольфгангом Шойбле для обговорення нових траншів фінансової допомоги та підготовки запиту Афін про продовження термінів реалізації програми скорочення бюджетного дефіциту.
Тим часом Конституційний суд ФРН ухвалив у 2006 році, що Берлін більше не повинен виплачувати компенсації за злочини, вчинені нацистами під час Другої світової війни. Як заявив в 2010 році представник німецького МЗС Андреас Пешке, ФРН вже виплатила 74 млн доларів грекам, постраждалим від нацистів, відповідно до міжнародного договору від 1960 року; компенсацію також отримали особи, яких примушували до праці для потреб Третього рейху.
У квітні цього року німецьке МЗС опублікувало заяву, в якій в тому числі йшлося, що "питання про військові репарації більше не стоїть".
Греція намагається знайти фінансові кошти в процесі реалізації плану скорочення бюджету на 11,7 млрд євро. Міжнародні кредитори висунули перед Афінами вимогу про скорочення бюджету в обмін на надання чергового кредиту в розмірі 31 млрд євро.
Деякі аналітики впевнені, що Греція оголосить дефолт і, швидше за все, вийде з зони євро в тому випадку, якщо вона не отримає ці фінансові кошти.
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас