Практика і наука дискредитації — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Практика і наука дискредитації

1241
Опозиціонери все не можуть навести порядок у своєму таборі. Тихо гризуться між собою, адже депутатський мандат не ділиться на частини. По деяких округах в Західній Україні балотуються самовисуванці від "Батьківщини", НРУ та інших партій, які увійшли в об'єднану опозицію.
Незадоволені політики, яких не затвердили "єдиними та узгодженими" опозиціонерами, відправилися в самостійний похід. У Рівненській області, наприклад, погодженому кандидату від опозиції Миколі Кучеруку опонує однопартієць, член "Батьківщини", колишній голова облради Олександр Данильчук. А на Тернопільщині у 165-му окрузі з бютівцем Володимиром Бойком конкурує самовисуванець від НРУ Анатолій Вихрущ. У 166-му окрузі проти кандидата від "Батьківщини" Михайла Апостола йде член НРУ Михайло Савчук.
Деякі небезпідставно вбачають у такому взаємному протистоянні передвиборчу технологію. Мовляв, діями принаймні частини самовисуванців керує влада, мета якої цілком очевидна - дезорієнтувати виборців і відібрати голоси у певних кандидатів.
А чого варта реєстрація в мажоритарних округах кандидатів з однаковим прізвищем і навіть ім'ям, так зване клонування! Технологія, яка була досить поширена на місцевих виборах-2010, тепер розтиражована у величезній кількості екземплярів. За інформацією громадської мережі "ОПОРА", двійники-трійники в Україні з'явилися в 31-му виборчому окрузі. Ця технологія застосована проти 44 кандидатів.
Поза сумнівом, в західних, центральних областях і столиці технологію клонів влада застосувала проти представників опозиційних партій, де у них сильні позиції.
Не дуже багато зусиль знадобилося самовисуванцю Андрію Терьохіну, щоб змагатися з кандидатом від опозиції Сергієм Терьохіним в 211-му окрузі Києва. А в 222-му окрузі столиці популярність опозиціонера Дмитра Андрієвського гасить Віктор Андрієвський. У 92-му окрузі (Київська область) з представником "Батьківщини" Віктором Світовенком змагатиметься самовисуванець Максим Світовенко. А на Волині (округ №23) до бою з опозиціонером від "Батьківщини" Анатолієм Грицюком став Андрій Грицюк. На Львівщині у 216-му окрузі проти кандидата від об'єднаної опозиції Олега Канівця виступає самовисуванець Сергій Канівець. На фініші реєстрації в опозиційного кандидата в 165-му окрузі на Тернопільщині Володимира Богдановича Бойка з'явився конкурент з маленьким розходженням у ПІБ - він Іванович.
Особливої згадки заслуговує "атака клону" в Івано-Франківську. Задовго до виборів керівники обласної організації "Свободи" підозрювали, що голова Коломийської районної організації цієї партії Роман Височанський, керівник фракції у райраді Михайло Кирилюк та їх підопічні не зовсім вільні у своїх діях. У січні цього року вони перейшли дозволену межу - разом з Партією регіонів відмовилися підтримати звернення до Верховної Ради з вимогою розглянути закон "Про імпічмент президента". Політвиконком виключив двох згаданих свободівців з партії, ухваливши рішення, яке вони досі не визнають. Незабаром голові Івано-Франківської облради та облорганізації "Свободи" Олександру Сичу надійшла скарга від керівництва тернопільського ТОВ "Аскор-Україна". За заявою Сича, представники фірми підозрювали вищезазначених осіб у привласненні коштів фірми в 2010 році. За припущенням голови облради, місцева виконавча влада зуміла взяти цих людей на гачок і диктує їм умови поведінки.
Подальші події це підтвердили. Роман Височанський зареєструвався в окрузі №88 (з центром в Коломиї) і дихає в спину опозиційному кандидату - представнику "Батьківщини" Олександру Левицькому. Михайло Кирилюк діяв хитріше. За кілька днів до початку реєстрації кандидатів він у судовому порядку змінив ім'я і прізвище на Олександр Сич. Навіщо йому це знадобилося? Щоб змагатися за мандат нардепа в Івано-Франківську (округ №83) і діяти під "брендом" справжнього Олександра Сича, голови Івано-Франківської облради та облорганізації "Свободи", який балотується як єдиний кандидат від опозиції.
Від імені Олександра Сича в місті з'явилися провокаційні листівки "БЮТ - злодії". Автентичний Олександр Сич бачить у цьому зрозумілу мету - посварити опозиційних союзників і втягнути їх у міжусобицю. Незабаром іванофранківці вже читали газету "Свободівець", надруковану нібито в друкарні, очолюваній свободівцем. Було це зроблено, знову ж таки, від імені Олександра Сича. Зміст газети вгадаєте з першого разу: огульна критика опозиції та її лідерів. Як стверджує голова облради, "від імені Сича були підготовлені білборди з гаслом: "За легалізацію проституції".
На жаль, українське законодавство не дає можливості автентичному кандидату захиститися від таких дій. Закон "Про вибори народних депутатів" не передбачає процедури зняття з реєстрації недобросовісного конкурента. А як же діють суди?
ВО "Свобода" звернулося до Київського апеляційного адміністративного суду з вимогою скасувати рішення ЦВК про реєстрацію кандидатом у народні депутати Олександра Васильовича Сича. Позивач переконує, що новий Сич надав неправдиві відомості в автобіографії про свою партійну і громадську діяльність. Суд відмовив у задоволенні позову. З тієї причини, що надання неправдивих відомостей - не підстава для відмови в реєстрації. Адже законодавство не передбачає перевірки ЦВК достовірності даних, зазначених у документах кандидатів у народні депутати. Постанову Київського апеляційного адмінсуду залишив без змін Вищий адміністративний суд.
Технологія клонів проявила здатність поширюватися миттєво. На сході та півдні України нею, очевидно, скористалися конкуренти провладних кандидатів. Наприклад, кандидати від Партії регіонів побачили однофамільців у 104-му, 108-му та 109-му округах Луганської області, 173-му - міста Харкова, відрізняються однією літерою прізвища регіонала і самовисуванця в окрузі 128 (Миколаїв) і 191 (Хмельницька область). Не уникли проблем, завданих клонуванням, інші партії. Так, у 225-му окрузі Севастополя комуніст Василь Пархоменко отримав ще двох однофамільців-самовисуванців.
Епідемія клонів захопила і "УДАР". У 80-му окрузі (Запорізька область) кандидату від цієї партії Олександру Волкову вдарили в спину ще два Олександри Волкови. УДАРівець зустрів однофамільця і в Київській області (округ 98).
З'явилися навіть цілі псевдоорганізації. Наприклад, на Хмельниччині в 189-му окрузі колишній голова облдержадміністрації Олександр Буханевич незадовго до виборів зареєстрував громадську організацію "Об'єднання за Батьківщину", яка маскується під опозицію. Балотується цей пан як самовисуванець.
Деякі експерти вбачають у технології клонів пряму аналогію з методами, які використовували ще в 40-50-х роках минулого століття радянські органи безпеки для боротьби з українським підпіллям. Провокатори, легендовані повстанські групи були покликані дискредитувати національно-визвольний рух в очах українців, виявити місця перебування реальних повстанців і знищити їх. Клони в округах під час парламентських виборів - хороший засіб для брудної політичної гри. Так, може, не будемо їм підігравати?
Роман Якель
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас