Facebook скуповує себе — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Facebook скуповує себе

Фондовий ринок
1864
Марк Цукерберг відмовився від права на продаж своїх акцій. Засновника соціальної мережі підтримали члени ради директорів. Це спроба втримати папери від падіння після мораторію на виведення нових акцій на ринок. Знизити тиск компанія також має намір за рахунок зворотного викупу паперів на $2 млрд.
Соціальна мережа Facebook розробила програму підтримки своїх акцій після невдалого розміщення на біржі NASDAQ. Засновник і виконавчий директор компанії Марк Цукерберг зобов'язався не розпродавати свій пакет і реалізовувати опціон на додаткові папери протягом як мінімум 12 місяців, йдеться в заяві адміністрації соціальної мережі, поданій в Комісію з цінних паперів і бірж США.
Крім Цукерберга про намір утриматися від продажу акцій Facebook заявили два члени ради директорів компанії - Марк Андресс і Дональд Грехем. Вони будуть продавати акції тільки для виплати податків.
Цукербергу належить 444 млн звичайних акцій Facebook, а також опціон на 60 млн цінних паперів. Мораторій на реалізацію акцій співробітників Facebook, включаючи папери Цукерберга, знімається 29 жовтня. За винятком його частки, у вільний обіг могли б потрапити 234 млн акцій мережі. Наступний етап продажу призначений на 14 листопада - тоді на ринок могло бути випущено ще 749 млн паперів Facebook. Через місяць 156 млн акцій Facebook зможуть продати ранні акціонери компанії, а 18 травня 47 млн акцій отримають можливість продати Mail.ru Group Limited and DST Global Limited, співвласником яких є російський підприємець Алішер Усманов, та афілійовані з ними компанії.
Закінчення терміну першого lock-up періоду, коли ранні інвестори отримали можливість виставити на продаж 271 млн акцій, в середині серпня призвело до обвалу котирувань Facebook до $19,87 за папір.
З моменту IPO мережі 18 травня акції подешевшали на 53,62%. На останній торговій сесії папери Facebook подешевшали на 1,82%, до 17,73 за кожен, капіталізація мережі опустилася до $37,98 млрд.
"Проблема полягає в знятті все нових мораторіїв, - вважає аналітик Susquehanna International Group. За його словами, заява, подана Facebook в комісію, привносить на ринок "трохи більше прозорості". На додаткових торгах після закриття біржової сесії папери Facebook виросли на 1,98%, до $18,08 за кожен.
Папери падали на тлі зниження прогнозної вартості акцій Facebook з боку інвестбанків Morgan Stanley і JP Morgan Chase. Аналітик Morgan Stanley Скотт Девітт знизив прогноз щодо акцій Facebook на 12 місяців з $38 до $32 за акцію. Даг Анмут з J.P. Morgan Chase скоротив свій прогноз з $45 до $30 за папір.
"Незважаючи на прихід нових виробників ігор для Facebook, ми вважаємо, що зростання доходів може сповільнитися, оскільки нові ігри не монетизуються, а від старих залишається тільки назва, так як інтерес користувачів постійно змінюється", - вважає він. "Тиск на ринку не зменшиться тільки тому, що Цукерберг вирішив не продавати свої акції", - скептичний аналітик BTIG Research Річард Грінфілд.
У вівторок соціальна мережа оголосила і про планований зворотний викуп 101 млн акцій з ринку. Частина співробітників адміністрації соціальної мережі раніше отримали опціони на акції компанії у форматі RSU (restricted stock units) - це право на отримання обумовленої кількості паперів після закінчення зазначеного в опціоні терміну. В окремих випадках виплати здійснюються в грошовому еквіваленті.
Особливістю опціону RSU є відсутність у працівників прав акціонерів до закінчення прописаного в угоді часу, тому що акції для них ще не випущені. У день реалізації опціонів виплачується стандартний для США податок на дохід. Facebook планує реалізувати опціони для співробітників об'ємом 124 млн акцій. Викуплений же пакет адміністрація соціальної мережі може використовувати для нових опціонів за підсумками 2012 року, зазначено в матеріалах Комісії з цінних паперів і бірж США.
Опціони розраховуються за ціною $19,09 за папір. За оцінками фінансової служби Facebook, податкові виплати не перевищать $1,9 млрд. Компанія має намір використовувати для них виручку, також розглядається можливість залучення кредитів.
"Це може послабити критику на витікання періодів lock-up, але під мораторієм знаходиться дуже велика кількість паперів", - говорить аналітик Wedbush Securities Майкл Пачтер.
Анастасія Матвєєва
За матеріалами:
Газета.Ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас