НБУ втрутиться у курс долара відносно гривні у разі "порушення рівноваги" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ втрутиться у курс долара відносно гривні у разі "порушення рівноваги"

Валюта
3410
Ослаблення курсу гривні у вівторок викликано розширенням гривневої ліквідності, і в разі виникнення ознак порушення рівноваги Національний банк України готовий втрутитися в ситуацію, повідомили в НБУ з посиланням на директора Генерального департаменту грошово-кредитної політики Олену Щербакову.
"Вчора (4 вересня) обсяги банківської ліквідності були досить високими - близько 25 млрд грн. Це пов'язано з тим, що минулої п'ятниці НБУ провів тендер з підтримання ліквідності банків (річне фінансування) на суму 3,8 млрд грн", - зазначила вона.
О.Щербакова додала, що це був пробний крок з надання кредитів рефінансування терміном до року, здійснений в рамках узгодженої політики з МВФ. Вона уточнила, що видача коштів була здійснена в понеділок.
Згідно з повідомленням, 31 серпня відбувся позачерговий відсотковий тендер з рефінансування банків: задоволені заявки 3-х банків у загальній сумі 3,825 млрд грн за середньозваженою відсотковою ставкою у розмірі 7,50% річних.
За оцінкою директора гендепартаменту, відповідне розширення гривневої ліквідності сприяло активізації діяльності банків, розширивши горизонт ухвалення управлінських рішень на грошово-кредитному ринку.
"Нацбанк уважно відстежує стан і динаміку грошово-кредитного ринку та в разі виникнення ознак порушення рівноваги готовий застосувати відповідний комплекс регулятивних заходів", - резюмувала О.Щербакова.
Як повідомлялося з посиланням на учасників ринку, курс гривні на міжбанківському валютному ринку у вівторок знизився до 8,1875 грн/$1 з 8,1330 грн/$1 у попередній робочий день: у фінальній частині торгів котирування становили 8,1800-8,1950 грн/$1 на фоні гострої нестачі пропозиції валюти.
У той же час, за даними Нацбанку, середньозважений курс гривні на міжбанківському валютному ринку за вівторок знизився з 8,0400 грн/$1 до 8,0908 грн/$1.
Курс гривні на міжбанку на початок 2012 року складав 8,0400 грн/$1.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас