Ізраїль може підкласти своїм християнам свиню — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ізраїль може підкласти своїм християнам свиню

Аграрний ринок
3274
Після народження Ізраїлю в 1948 році, коли новій нації потрібно було побудувати країну посеред хаосу війни, її перші лідери намагалися знайти вирішення для безлічі делікатних питань. Що робити з арабськими біженцями? Як облаштувати сотні тисяч іммігрантів? І (що, погодьтеся, дивно) дозволяти розведення свиней чи ні?
Питання про свинарство було (і досі залишається) предметом суперечок через заборону на її вживання у їжу за іудейськими законами, а так само того факту, що іудейський характер Ізраїлю вважався вирішальним для самосвідомості нової держави. Усі без винятку політики та письменники висловилися з цієї проблеми. Причому, релігійні аргументи висували не тільки політики-ортодокси: символічну значимість заборони свинини на ізраїльській території зазначив також і світський поет Натан Альтерман. "Якби єврейська нація погодилася на розведення свиней на своїй території, її існування опинилося б під загрозою", - написав він у редакційній статті для газети партії МАПАЙ.
Багато сіоністів-соціалістів використовували юдейські традиції як основу для світських законів. Наприклад, журналіст Мер Баррелі визнає важливість заборони на свинину, проте вважає, що катастрофічна нестача м'яса в ті часи могла б стати серйозною причиною включити її в свій раціон.
Обмеження виробництва
Історія сучасного свинарства в Ізраїлі налічує 50 років і веде відлік з того моменту, коли Кнесет ухвалив закон про заборону на розведення свиней на території єврейської держави. Цей закон (один з найбільш суперечливих в історії Ізраїлю) містив в собі уточнення, яке допускало розведення свиней в переважно християнських регіонах на півночі країни і було свого роду поступкою по відношенню до релігійних меншин нової держави Ізраїль.
Таким чином, міста з населенням переважно з арабських християн перетворилися на зони свинарства. Хоча ультра-ортодоксальні політики неодноразово намагалися заборонити будь-яке свинарство в Ізраїлі, закон лише обмежує його поширення та захищає інтереси християнських виробників.
Свинина - ознака напруженості
Трохи більше місяця тому одна з урядових комісій несподівано виступила на користь внесення поправок в закон і зажадала перенести свинарство на південь, щоб "зменшити щільність розведення свиней" і посилити контроль над фермами.
Коли питання про свинину виходить в Ізраїлі на перше місце, це свідчить про напруженість на політичній арені. Незнайомому з перипетіями ізраїльської політики спостерігачеві може здатися, що уряд усього лише піклується про благополуччя тварин. Тим не менш, переміщення ферм може позбавити ізраїльських християн свинарства і буде означати початок кінця як для ізраїльської свинини, так і для арабських християн.
Свинина як спосіб принизити
Свинина знаходиться під ще більш жорсткою забороною, ніж, наприклад, некошерні креветки і краби, тому що протягом тисячоліть багато народів переслідували євреїв, використовуючи це табу, щоб принизити і покарати їх.
Так, греки знущалися над євреями і насильно примушували їх їсти свинину під час взяття Єрусалиму в 167 році до н.е. Іспанці також примушували євреїв їсти свинину, щоб вони тим самим довели відданість католицькій церкві в часи інквізиції. Таким чином, свинина в Ізраїлі - це не просто заборонений продукт, а символ найсильнішого конфлікту в ізраїльському суспільстві, який відображає не тільки харчові звички, але й питання рівноваги між світськими і релігійними інтересами.
Світські і релігійні діячі Ізраїлю вже багато років ведуть нескінченні суперечки, а напруженість навколо нав'язаних суспільству релігійних обмежень створює плідний ґрунт для політичної полеміки. З цієї точки зору свинина являє собою особливо гостре питання: багато прихильників світського суспільства відкрито вживають її в їжу, тоді як не менша кількість ортодоксів намагаються просто-на-просто її заборонити (причому, вже далеко не перше десятиліття), як у минулому вони намагалися накласти заборону на рух автобусів по суботах і не пускати на вулиці "неналежно" одягнених жінок.
Санітарно-екологічні питання
До 1990-х років свинарство в Ізраїлі знаходилося практично в підпіллі, однак приплив емігрантів з колишнього Радянського Союзу і поява більш прогресивно налаштованого Верховного суду призвели до поширення свинини. Після приходу до влади правих на чолі з Біньяміном Нетаньяху у деяких споживачів з'явилися всі причини побоюватися, що релігійні члени уряду можуть спробувати (як вже багаторазово намагалися в минулому) обмежити свинарство в Ізраїлі.
Цього літа, коли я відправився в Тель-Авів, щоб зібрати відомості про цю галузь, фахівець з продовольчих питань з "Ха-Арец" Роніт Веред пояснив мені, що міністра сільського господарства мало хвилюють свині. Свинарські ферми знаходяться під набагато менш жорстким контролем, ніж інші сфери скотарства, і питання здоров'я цих тварин практично не піднімаються:
"На відміну від інших секторів, в міністерстві немає ніяких відділів, які б безпосередньо займалися питаннями свинарства, або групами лобіювання з цього питання".
Таким чином, увага Міністерства сільського господарства до свинарства пояснюється, в першу чергу, поганою екологічною обстановкою і гігієною. Немає сумнівів у тому, що ферми на півночі країни (в Ібіліні, Кафр-Ясіфі і Назареті) перенаселені і не відрізняються особливою чистотою. У цьому я зміг особисто переконатися під час поїздки в Ібілін чотири роки тому. Незважаючи на всі зусилля, мені ніяк не вдавалося позбутися від задушливого гнійового смороду, який проникав у машину навіть при наглухо зачинених дверях.
"Ферми в Ібіліні побудовані дуже близько одна до одної, - розповів мені один із засновників "Тив-Таам" (найбільший виробник і постачальник свинини в Ізраїлі) Цаші Липка. - Якщо одна свиня захворює, хвороба перекидається і на інших. Тим не менш, Ізраїль - це відкритий ринок, який допускає існування таких ферм".
У недавній урядовій доповіді рекомендується перенести свиноферми на південь, щоб у тварин було більше місця, і схвалити "директиву Європейського Союзу з питання прав тварин".
Ізраїль цілком міг би ввести для існуючих свиноферм більш жорсткі вимоги, а не переносити 26 господарств в іншу частину країни, проте в Міністерстві сільського господарства не побажали відповідати на моє запитання.
"Екологічна проблема дійсно існує, проте у більшості фермерів-християн склалося відчуття, що цю проблему використовують для нападок на них як свинарів, а не для вирішення конкретних екологічних питань", - зазначає Веред.
Економічні наслідки
Якщо ця ініціатива отримає конкретне продовження на практиці, економічні наслідки для арабських християн будуть дуже важкими, особливо - в регіоні, де їх кількість неухильно скорочується. Арабські християни, безумовно, не готові залишити села, в яких вони жили протягом багатьох поколінь, щоб переселитися в суху пустелю. У Єгипті три роки тому стався скандальний прецедент, коли під приводом турботи про здоров'я населення колишній президент Хосні Мубарак розпорядився забити 300 тисяч свиней під час спалаху свинячого грипу. Єгипетські копти, головні заводчики свиней в країні, повною мірою відчули на собі наслідки цього заходу, який багато хто сприйняв як приховані нападки на цю вразливу релігійну меншину.
Існує серйозний ризик того, що любителі свинини в Ізраїлі втратять від нових заходів не менше, ніж єгипетські християни. Міністерство внутрішніх справ має розглянути рекомендації комісії і вирішити питання про їх ухвалення, яке може спричинити за собою реформи ізраїльських законів про свинину. Міністр внутрішніх справ Елі Ішай є головою ортодоксальної партії ШАС, члени якої незмінно виступають за заборону свинини і критикують ізраїльтян з колишнього СРСР, які вживають її в їжу. Якщо закон зміниться і дозвіл на свинарство в християнських зонах буде скасовано, за ним може піти і заборона на існування будь-яких свиноферм.
У згаданій вище доповіді Ішая закликають "без вагань вирішити це питання, так як свині вважаються найяскравішим прикладом некошерної тварини". Все це недвозначно вказує на релігійний підтекст рішення комісії.
Як би там не було, місцеві свині вже не перший раз опиняються в центрі уваги. У Біблії згадується, що під час подорожі цими краями Ісус зустрів одержиму демонами людину. Ісус вилікував її, змусивши злих духів переселитися в стадо свиней, а потім відправивши тих на смерть в Галілейське море. З цієї точки зору той факт, що свиней хочуть переселити в південну пустелю, здається лише меншим злом...
Джеффрі Йосковіц
За матеріалами:
ИноСМИ.ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас