Експерт: Після виборів газ для населення подорожчає на 40% — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Після виборів газ для населення подорожчає на 40%

Енергетика
1414
Після парламентських виборів ціни на газ власного видобутку для населення підвищаться на 40%, вважає енергетичний експерт Олександр Тодійчук.
"Потім будуть інші етапи підвищення, тому що економічно по-іншому, вийти з цієї ситуації, в якій зараз знаходиться нафтогазова галузь і економіка України, неможливо", - відзначив він.
Експерт також висловив думку, що цієї зими газової кризи не буде. "Все-таки закачали певні обсяги газу - близько 16 мільярдів кубічних метрів є в наших сховищах, і, як показує досвід, за мінімальних потреб цього буде достатньо. Єдине, що в Україні буде досить швидко зростати - вартість газу внутрішнього споживання".
На питання, чому Україна ніяк не може домовитися з РФ про знижку на газ, експерт відповів: "Те, що Україна не може чітко, жорстко і конкретно відстояти свої інтереси, говорить про те, що ситуація поки непрозора. Якби не було бажання отримати якісь тіньові доходи або преференції, я вважаю, вже б Україна давно все зробила, а так як бізнес України, звичайно, пов'язаний з російським і багато там є непрозорості і не тільки в енергетиці, тому працюють якісь неписані правила, які дозволяють Росії на цьому паразитувати".
Нагадаємо, Міжнародний валютний фонд рекомендував Україні підвищити тарифи на газ для населення на 30% з подальшим підвищення його до рівня собівартості ресурсу, а для підприємств теплокомуненерго - на 58% з повним перенесенням цього зростання на опалювальні тарифи для кінцевого споживача - населення. Крім того, європейські фінансові емісари пропонують здійснювати подальше підвищення тарифів на газ, причому уряд повинен оголосити про графік подальшого підвищення на 20%, яке буде здійснюватися раз на півроку до тих пір, поки не буде забезпечено повне відшкодування собівартості ресурсу.
Тим не менш, в Мінекономрозвитку, оцінивши запропоновану МВФ схему підвищення тарифів, дійшли до висновку, що на неї просто "не можна погодитися". Мінекономрозвитку робить акцент на тому, що паралельно з підвищенням тарифів на газ на 30%, потрібно вживати заходів щодо покращення ситуації в газовому секторі. Серед них: досягнення меншої залежності від російського газу, підвищення внутрішнього видобутку, зокрема на шельфі Чорного моря, економія ресурсів, перехід ТЕЦ на інші види палива (торф, буре вугілля) зміна схем теплопостачання (потрібно перейти зі старих ТЕЦ на міні-котельні, що дозволить вивести з експлуатації неефективні ТЕЦ і скоротити споживання газу на 20%).
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас