Легалізація арбітражних операцій на умовах маржинальної торгівлі посилить захист прав приватних інвесторів - НБУ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Легалізація арбітражних операцій на умовах маржинальної торгівлі посилить захист прав приватних інвесторів - НБУ

Валюта
733
Національний банк України нормативно врегулював питання щодо надання послуг фізичним особам у сфері здійснення арбітражних операцій на умовах маржинальної торгівлі (постанова Правління Національного банку України від 03.08.2012 №327).
Як пояснила заступник директора Департаменту методології грошово-кредитної політики – начальник управління методології валютного регулювання Людмила Чепінога, арбітражні операції на умовах маржинальної торгівлі – це безготівкові операції з купівлі-продажу однієї іноземної валюти за іншу іноземну валюту з метою отримання прибутку від зміни валютного курсу на міжнародному валютному ринку.
За її словами, нормативне врегулювання зазначених операцій – це не лише черговий крок у напрямі подальшої лібералізації валютного ринку, а й дієвий крок із посилення захисту прав споживачів відповідних фінансових послуг.
"До сьогодні такі операції здійснювались як через банківський сектор, так і через окремі фірми та форексні клуби, які не мали на це відповідних дозволів, ліцензій та практично не несли перед клієнтами ніякої відповідальності", – відзначила Л. Чепінога.
Натомість, маржинальні операції здійснюватимуться виключно через банківську систему, будуть легальні, прозорі і підлягатимуть пруденційному нагляду з боку Національного банку України.
Рішення сконцентрувати надання зазначених фінансових послуг виключно в банках Л. Чепінога пояснила тим, що нині саме банки мають усе необхідне для маржинальної торгівлі на міжнародних ринках: технічне оснащення та достатню кількість кваліфікованих фахівців. Крім того, банки є найбільш прозорими установами на фінансовому ринку, механізм нагляду та контролю за якими налагоджено на високому рівні.
"Відтепер будь-який клієнт, що здійснюватиме операції з маржинальної торгівлі на міжнародних ринках, зможе проконтролювати та перевірити рух своїх коштів через власні банківські рахунки. Це убезпечить людей від ризиків втрати коштів унаслідок недобросовісних дій фінансових посередників", – підкреслила Л. Чепінога.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас