Литва відновлює підрахунок збитків від фашистського і радянського терору — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Литва відновлює підрахунок збитків від фашистського і радянського терору

472
Президент Литви Даля Грібаускайте офіційно відновила діяльність міжнародної комісії, яка покликана оцінити наслідки злочинів "нацистського і радянського окупаційних режимів" в республіці ("окупаційним" в Литві вважають як період перебування на її території гітлерівських військ, так і час, коли вона перебувала у складі СРСР). Про це повідомляє DELFI.
Декрет про відтворення комісії, робота якої була припинена в 2007 році, голова держави підписала 28 серпня. Згідно з цим документом, до оцінки злочинів будуть залучені 20 литовських та іноземних істориків. Десять з них, в тому числі два представники організації пам'яті жертв Голокосту і героїв Yad Vashem в Ізраїлі та один член Комітету євреїв Америки, будуть досліджувати злочини нацистського режиму. У підкомісію, яка займеться періодом радянської "окупації", увійдуть представники міжнародної громадської організації "Меморіал", а також Єльського, Стенфордського, Вільнюського університетів та Сорбонни.
Роботою істориків, як і раніше, буде керувати голова парламентського комітету закордонних справ Емануеліс Зінгеріс.
Комісія "з оцінки злочинів нацистського та радянського режимів" була створена в Литві в 1998 році. Через 9 років її роботу призупинили. Приводом для цього стало розслідування відносно одного з членів комісії, історика Голокосту Іцхака Арада. Як повідомлялося, в 1941 році, коли Литва була зайнята німецькими військами, Арад, якому ледь виповнилося 15, втік з дому і приєднався до радянського партизанського загону. Цей загін був звинувачений націоналістами в зачистках і знищенні литовців за наказом НКВС. Розслідування щодо історика було припинено за недостатністю доказів його провини в 2008 році.
Паралельно з міжнародною комісією з оцінки злочинів тоталітарних режимів, в республіці діє урядова комісія з питання відшкодування збитку від "радянської окупації". Вона, зокрема, покликана підготувати ґрунт "для переговорів з Російською Федерацією про відшкодування збитку Литві" (точна сума цього збитку в даний час не визначена). Росія подібні претензії неодноразово відкидала.
За матеріалами:
Лента.РУ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас