Деякі міста Європи відмовляються від державної валюти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Деякі міста Європи відмовляються від державної валюти

1179
На початку серпня президент Європейського Центрального Банку Маріо Драгі заявив, що зробить все, щоб запевнити європейських громадян в надійності євро. І хоча Драгі вже має репутацію "пожежного", в його обіцянки вірять все менше і все більше число країн хочуть позбутися не тільки єдиної валюти, але й загальнодержавної.
Так, міська влада Брістоля (Велика Британія) прийняла рішення запустити свій власний брістольський фунт номіналом 1,5, 10, 20 фунтів. Брістольський фунт буде рівний британському і матиме свої власні захисні знаки.
На банкнотах зображені знамениті жителі Брістоля і місцеві визначні пам'ятки, у тому числі літак "Конкорд", який був частково розроблений в цьому місті. Поміняти Брістольський фунти на фунти стерлінгів можна у відділеннях місцевої Bristol Credit Union, заплативши комісію в 3%. За рахунок цих платежів, а також комісії за електронні перекази будуть фінансуватися випуск і ходіння валюти.
В онлайн-базі complementarycurrency.org зареєстровано понад 225 місцевих валют, 102 з яких функціонують у Європі. У США існує близько 75 місцевих валют, більшість з них з'явилися більше ста років тому. Невеликі міста регулярно оголошують про введення локальних грошей. Так, восени минулого року стало відомо, що латвійське портове місто Вентспілс випустило свою валюту. Влада міста пояснила свої дії бажанням залучити туристів.
Муніципалітети прив'язують локальну валюту до основної валюти держави і реалізують населенню з 5-10-відсотковим дисконтом. Глобальні корпорації - McDonald's, Tesco, Wal-Mart тощо - зазвичай не беруть участі в муніципальних експериментах. Таким чином, населення міста може витратити локальну валюту тільки в міських магазинах. Відповідно, продажі місцевих підприємців зростають.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас