Експерт: Деякі партії йдуть на вибори, розраховуючи на колишній електорат Тігіпка — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Деякі партії йдуть на вибори, розраховуючи на колишній електорат Тігіпка

704
Ті політичні партії, які зареєструвалися для участі у виборах, умовно можна розділити на кілька груп за тими цілями, які вони ставлять перед собою. Не завжди їх основною метою є проходження в парламент. Про це в коментарі УНН розповів політолог Володимир Фесенко.
За словами Фесенка, ті 22 партії, які йдуть на вибори по загальнодержавному одномандатному округу, можна умовно розділити на кілька груп.
"Майже третина партій прохідні або мають шанс пройти. Це досить вагома частина. Частина партій - старожили. Зокрема, "Наша Україна", соціалісти, для яких неучасть у виборах означатиме політичну смерть. Їм важко. Вони ветерани, які ще недавно були політичними важкоатлетами. І вони докладають зусилля для того, щоб залишитися в політиці", - зазначив експерт.
Як зазначив Фесенко, ще частину партій спонукають йти на вибори певні ілюзії.
"Спроба зіграти в нішах нових політичних сил. Запит на це є, і багатьох надихає приклад партії Кличка, Королевської. І деякі партії, мабуть, сподіваються, що значний сегмент виборців, який не довіряє ні владі, ні опозиції, розчарований у професійних політиках, може проголосувати за нових", - зазначив політолог. Як приклад він навів партію "Собор", яка йде на вибори саме як проект, якій має на меті нібито запропонувати альтернативу старим політикам.
"І традиційно у виборах беруть участь нішеві партії, зокрема, зелені. У кожного учасника є свої мотиви. Вони у кожного відрізняються. У різних груп учасників є свої особливі специфічні інтереси і причини для участі у виборах", - зазначив він.
Політолог також зазначив, що ситуація з Ющенком - це класична для української політики ситуація, коли людина неадекватно оцінює свою роль і значення в політиці.
Експерт не відкидає, що політтехнологи могли підштовхнути Ющенка на участь у виборах, саме з метою роздроблення електорату, але сумнівається, що саме це стало основним фактором, який спонукав його йти на вибори.
"Ющенко, враховуючи його амбіції, не готовий виступати як банальний технічний кандидат. Я думаю, що його особиста участь у виборах пов'язана з певними ілюзіями: він завжди жив не стільки реальною оцінкою ситуації, скільки своєрідними метафізичними оцінками своєї особливої місії в українській історії. Я думаю, що він і сьогодні вважає, що його реальний вплив набагато більший, ніж цей влив оцінюють соціологи, враховуючи його заяви про те, що він планує на виборах взяти 10%. Але я не відкидаю, що його могли підштовхнути до участі в виборах для того, щоб трохи роздрібнити націонал-демократичний електорат, зокрема, на Західній Україні", - зазначив Фесенко.
Однак, за словами політолога, значення Ющенка як потенційного роздрібнювача електорату невелике.
"Справа в тому, що реальний рейтинг Ющенка на сьогодні десь 1,5%. Це з урахуванням тих політичних сил, які до нього приєдналися", - зазначив політолог.
Політолог також зазначив, що в цілому використання технічних партій для розпилення голосів - це міфи. Технічні партії в основному використовувалися для введення своїх людей у виборчі комісії, але сьогодні ця потреба відпала, адже їх можна завести і від кандидатів-мажоритарників, що значно зручніше.
Нагадаємо, вибори до ВР призначено на 28 жовтня.
Вони будуть проходити за змішаною мажоритарно-пропорційною системою.
В багатомандатному виборчому окрузі зареєстровано 22 партії.
За матеріалами:
УНН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас