Криза розширюється на схід: Чехія скотилася в рецесію — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Криза розширюється на схід: Чехія скотилася в рецесію

Казна та Політика
1365
Ознаки кризи відчуваються в Східній Європі все сильніше. Чехія завжди вважалася тут зразком для наслідування: невеликий держборг, пристойне економічне зростання, стабільна банківська система. Однак цього року країна несподівано скотилася в рецесію і опинилася в компанії традиційно більш слабких Угорщини та Хорватії. Тепер "передовиками" на сході Європи залишаються Польща і Словаччина.
ВВП Чехії у другому кварталі скоротився на 0,2%, продовживши почате раніше падіння. Експерти одностайні в тому, що вибратися з рецесії в поточному році Чехія вже не зможе. Найбільш песимістично налаштований Національний банк в Празі, на думку якого ВВП країни скоротиться в 2012 році на 0,9%. Раніше чеський ЦБ виходив з того, що економіка в цьому році залишиться на рівні минулого, 2011 р. Національний банк країни розраховує, що в 2013 р. зростання ВВП складе 0,8%.
"Економіка скорочується через сильне зменшення обсягів експорту і падіння внутрішнього попиту", - вважає заступник голови центробанку Володимир Томшик. Нічого доброго не віщують і останні з офіційно опублікованих державним статистичним відомством даних: в червні промислове виробництво скоротилося в порівнянні з тим же періодом минулого року на 2,2%.
Чехія є класичною промисловою країною з традиційно високою часткою експорту, близько 80% якого йде в Євросоюз (в основному в Німеччину). Однак проблеми у Чехії не тільки з експортом. Є ще й внутрішні проблеми, що призвели до падіння чеської економіки. Це підтверджує приклад сусідньої Словаччини, яка, маючи аналогічну структуру промисловості та експорту, виходить в поточному році на показник зростання більше 2% і про рецесію навіть не думає.
Експерти покладають основну відповідальність за економічний спад на уряд країни. "У консолідації бюджету за таким жорстким варіантом немає абсолютно ніякої необхідності", - заявив директор Інституту міжнародної порівняльної економіки Петер Хавлік, зазначивши, що консервативний кабінет прем'єр-міністра Петра Нечаса, здійснюючи свій курс на економію, зайшов в цьому дуже далеко. Негативну роль зіграло і підвищення податків. Наприклад, ПДВ був збільшений відразу вдвічі.
В результаті своєї бюджетної політики Петро Нечас перекриває повітря приватному споживанню: "Слабкий попит приватних домогосподарств став одним з головних чинників, що тягнуть вниз всю економіку країни", - вважає Любош Мокраш з місцевого ощадного банку Ceska Sporitelna. На його думку, те, що торговий баланс Чехії знову має рекордний профіцит, не є результатом успіху експортних галузей, а являє собою наслідок слабкого внутрішнього попиту.
Мотором же економічного зростання в Східній Європі залишається найбільший член Євросоюзу з цього регіону - Польща. Зростання ВВП за перше півріччя склало тут 3,2%, а за розрахунками Мінекономіки, у Варшаві за підсумками року воно буде не менше 3%. "При цьому основним фактором підйому залишається внутрішній попит", - констатують аналітики міністерства. Подальшому зростанню польської економіки сприяє і стабільно високий рівень прямих іноземних інвестицій, обсяг яких за підсумками 2011 р. збільшився на 70% і досяг 15,1 млрд дол.
Втім, глава Мінфіну Польщі Яцек Ростовські завбачливо нагадує: "Якщо в зоні євро почнуться серйозні потрясіння, то уникнути сповільнення економічного розвитку ми вже не зможемо". Польща - єдина країна Євросоюзу, якій вдалося пройти минулу фінансову кризу, уникнувши економічної рецесії.
Нагадаємо, що Чехія стала членом ЄС 1 травня 2004 р., одночасно з Польщею.
Також зазначимо, що в останньому звіті МВФ про транскордонний вплив п'яти світових економік (єврозони, США, Японії, Великобританії та Китаю) попереджав про серйозні наслідки кризи в єврозоні для світової економіки. Згідно з доповіддю МВФ, проблеми фінансового ринку єврозони першочергово будуть мати негативний вплив на країни Центральної, Східної та Південно-Східної Європи.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас